Saturday, May 31, 2014

Rižota s šparglji in mladim česnom


Za dve osebi potrebujemo:
- ¾ skodelice riža za rižoto (arborio, ribe)
- šop špargljev (lahko tudi samo polovico)
- manjšo čebula ali kos pora
- 3 mlade česne
- oljčno olje
- jušno osnovo (3 krat toliko kot riža)
- sol in poper

Dvojna sezonskost, ki je ne smemo zamuditi.

Priprava:
• Na ponvi ali v posodi z debelim dnom na dveh žlicah olja počasi do mehkega popražimo drobno seskljano čebulo oziroma por. Dodamo na kolobarje narezan mlad česen in še malo popražimo.
• Dodamo na koščke narezane šparglje. Vse skupaj dušimo okoli 5 minut, nakar dodamo še riž in še nekoliko popražimo. 
• Zalijemo s polovico jušne osnove in pokrito na blagem ognju kuhamo do okoli polovice časa, ki je naveden za riž (okoli 15 minut). Potem dolijemo del ostale tekočine, dobro premešamo in kuhamo naprej. Tako s počasnim dolivanjem in nežnim mešanjem skuhamo rižoto do konca. Ciljamo na to, da je riž ravno skuhan in da postane rižota kremasta. Solimo čisto na koncu, saj lahko hitro kaj presolimo zaradi jušne osnove. Predno postrežemo, pokapamo z oljčnim oljem in popopramo.

Wednesday, May 28, 2014

Tapiokin puding z borovnicami in kokosom


Za 4-6 oseb potrebujemo:
- 200 g tapioke v zrnju
- 400 do 500 g borovnic
- 400 ml (1 pločevinko) gostega kokosovega mleka
- 5 žlic kokosovega sladkorja (ali manj trsnega ali pesinega)
- 600 ml vode
- prgišče kokosovih ostružkov za posip

Priprava:
• Tapioko stresemo v lonec in jo prelijemo s 6 dcl vode. Pustimo stati 20 minut, nato primešamo pol pločevinke kokosovega mleka, na nizki temperaturi segrevamo do vretja in vremo še 20 minut. Vmes večkrat premešamo.
• Med kuhanjem tapioke v manjši kozici na nizki temperaturi segrevamo borovnice. Lahko jih nekoliko premečkamo, ali pa se izognemo morebitnim neljubim madežem ter k borovnicam dodamo 2 žlici vode in pokrite segrevamo, dokler ne popokajo. 
• Kuhane borovnice pretlačimo skozi večje sito. Portudimo se, da na situ ostanejo le lupine. Potem borovnicam dodamo sladkor in slabo polovico kuhane tapioke ter dobro premešamo.
• K preostali tapioki vmešamo še drugo polovico pločevinke kokosovega mleka. Sedaj sledi najtežji del: čakanje, da se oba dela pudinga (beli in vijolični) ohladita na sobno temperaturo.
• Ohlajen puding nadevamo v kozarec ali skodelico - najprej vijoličnega, nato belega. Na vrh stresemo pest svežih borovnic.
• Do serviranja puding hranimo v hladilniku (tam se bo še nekoliko zgostil). Tik preden postrežemo, dekoriramo še s kokosovimi ostružki.


Saturday, May 24, 2014

Quinoa s hrustljavo zelenjavo


Za 2 osebi potrebujemo:
- 150 g quinoe
- 1 majhno čebulo
- veliko pest stročjega graha
- 1 rumeno ali rdečo papriko
- 150 g narezanega listnatega ohrovta
- 2 žlici svetle sojine omake
- pest redkvic
- 1 žlica oljčnega, sezamovega ali sončničnega olja
- sveže mleti poper po okusu
- črni sezam za posip

Priprava:
• Zrnje quinoe stresemo v posodo in speremo z vodo, ki jo nato odlijemo. Prelijemo s tremi decilitri vode (soliti ni potrebno), privvedemo do vrelišča in na nizki temperaturi kuhamo 10-15 minut (dokler se kalček ne loči od zrna).
• Medtem segrejemo ponev, vanjo kanemo olje, nanj pa nasekljano čebulo. Ko zadiši, dodamo listnati ohrovt in pokritega počasi pražimo, da se zmehča.
• K ohrovtu dodamo na trakove narezano papriko in stročji grah. Sedaj temperaturo zvišamo in med pečenjem pogosto premešamo. Le dve minutki bosta dovolj - grah in paprika morata ostati čvrsta.
• Sedaj k zelenjavi stresemo kuhano quinoo, dodamo sojino omako, popopramo po okusu in dobro premešamo.
• Jed postrežemo z narezano redkvico in potreseno s semeni črnega sezama.

Wednesday, May 21, 2014

Scones


Klasično britansko pecivo, ki ga tradicionalno postrežejo ob popoldanskem čaju, po navadi z marmelado. Naj vas preprostost sestavin ne zavede - scones imajo svojstveno teksturo in večplasten okus, ki premami še tako izbrane jedce.


Za 12-16 kosov peciva potrebujemo:
- 500 g gladke moke + prgišče moke za pomokanje
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 150 g + 1 čajno žličko sladkorja
- 150 g veganske margarine
- 1 dcl ovsenega, sojinega ali drugega rastlinskega mleka
- 1 žlico jabolčnega kisa
- 200 g mešanice rozin in posušenih brusnic
- 2,5 dcl sojinega jogurta

Priprava:
• Najprej zmešamo 1 dcl rastlinskega mleka in 1 žlico jabolčnega kisa in pustimo nekaj minut stati.
• Medtem v posodi premešamo moko in pecilni prašek. Dodamo margarino in jo s prsti vtiramo v moko, da dobimo krušnim drobtinam podobno zmes. 


• Nato v moko vmešamo 150 g sladkorja, rozine in brusnice ter na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo rastlinsko mleko s kisom in sojin jogurt. 
• Mešamo, da dobimo enotno testo. Nekoliko bo mokro in lepljivo, a takšno dá najboljše rezultate. Za prvič, ko še vadimo, lahko po želji dodamo še nekoliko moke in tako ustvarimo bolj suho, gnetljivo testo.











• Polovico testa predenemo na pomokano površino in ga oblikujemo v 2-3 cm visok disk. Razrežemo ga na 6 ali 8 delov, ki jih predenemo na pekač. Pazimo, da je med posameznima kosoma 2-3 cm prostora. Potresemo s pol čajne žličke sladkorja.
• Postopek ponovimo z drugo polovico testa.
• Postavimo v pečico, segreto na 200ºC, in pečemo 17-20 minut oziroma tako dolgo, da je pecivo zlatorjavo zapečeno. 


Saturday, May 17, 2014

Frijoles refritos


V severni Mehiki, od koder ta recept izhaja, najprej kuhajo fižol skoraj do mehkega, nato pa ga z ostalimi sestavinami v glinenem loncu počasi kuhajo še 2 do 3 ure. Če nimamo na razpolago toliko časa in keramičnega lonca, je dober približek recept, ki ga ponujamo tukaj.

Potrebujemo:
- 450 g kuhanega fižola
- 1 čebulo (najbolje rdečo)
- 2 stroka česna
- 2 paradižnika
- košček svežega čilija (ali ščepec mletega)
- nekaj vejic koriandra (uporabimo lahko tudi peteršilj)
- 1 žlico sončničnega ali oljčnega olja
- 1 čajno žličko origana
- 1/2 čajne žličke poprovih zrn
- 3 lovorjeve liste
- ščepec sladkorja
- ščepec soli
- jušno osnovo po potrebi
- prgišče naribanega veganskega sira

Priprava:
• V segreto ponev kanemo olje in dodamo grobo nasekljano čebulo. Dušimo, da se zmehča; medtem večkrat pomešamo. Dodamo strt česen in čili ter dušimo še minutko ali dve.
• Dodamo narezan paradižnik, lovorjev list, sladkor, poprova zrna, origano in sol ter dušimo približno dve minuti, da se paradižnik zmehča.
• Dodamo kuhan fižol in dobro premešamo. S kuhalnico ali s tlačilko za pire krompir vsebino ponve pretlačimo, da fižol zmečkamo. Po želji lahko zmečkamo ves fižol, ali pa ga nekaj pustimo celega.
• Pokrijemo in dušimo še nekaj minut. Po potrebi oziroma če želimo izdeleka z več tekočine, dodamo malo čiste zelenjavne juhe ozirom jušne osnove.
• Serviramo potreseno z grobo nasekljanim koriandrom (ali peteršiljem). Ponudimo z rižem, s koruznim čipsom, s kosom kruha ali pa uporabimo kot nadev za tortilje.

Wednesday, May 14, 2014

Čemaževa juha s cvetačo


Za dve osebi potrebujemo:
- 150 do 200 g čemaža (en velik šop)
- 3 srednje velike krompirje
- polovico manjše cvetače, natrgano na cvetke
- oljčno olje
- ½ l zelenjavne jušne osnove
- ovseno smetano (po želji)
- sol in poper

Priprava:
• Na grobo nasekljan čemaž podušimo na olivnem olju v pokriti posodi z debelim dnom. Dušimo toliko časa, da ovene, kar nam vzame okoli 10 minut. 
• Dodamo na manjše kocke narezan krompir in cvetačo in še malo podušimo. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in pokrito počasi kuhamo vsaj še 20 minut oziroma toliko časa, da je čemaž mehak. 
• Če želimo juho narediti bolj kremasto in malo manj ostro, jo zabelimo s tremi žlicami ovsene smetane. Predno postrežemo, poskusimo, ali je juha dovolj slana, in potresemo s sveže mletim poprom.

Saturday, May 10, 2014

(Ne)mlečni kruh z rozinami


Potrebujemo:
- 500 g moke (in še prgišče moke za pomokanje)
- 300 ml ovsenega (ali drugega rastlinskega) mleka 
- 1 žlico veganske margarine
- 50 g sladkorja
- 80 g rozin
- 20 g svežega kvasa (ali enakovredno količino suhega)
- ščep soli

Priprava:
• V večji skodelici v mlačnem ovsenem mleku razmešamo kvas. Dodamo pol čajne žličke sladkorja in žlico moke, dobro premešamo in pustimo stati 15 minut, da kvas naraste. 
• V kozici na nizki temperaturi segrejemo margarino, da postane tekoča, vanjo stresemo rozine in dobro premešamo.  Pustimo, da se nekoliko ohladi.
• Moko presejemo v skledo, v kateri bomo gnetli testo. Dodamo sladkor in sol ter dobro premešamo.
• V sredino moke naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas z ovsenim mlekom. S kuhalnico ali večjo žlico mešamo, da prične nastajati testo. Dodamo še rozine in zamesimo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 60 minut, da naraste na dvojno velikost.
• Vzhajano testo na hitro ponovno pregnetemo. Nato iz njega na pomokani površini oblikujemo več malih hlebčkov, ki jih tesno enega ob drugem zložimo v pekač, ali pa iz testa oblikujemo dolge svaljke, ki jih prepletemo v štruco.
• Oblikovan kruh ponovno pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 15-20 minut, nato pa ga postavimo v pečico, segreto na 180ºC in pečemo 25-30 minut oziroma tako dolgo, da je zlatorjavo zapečen.


Wednesday, May 7, 2014

Čičerikina farinata


Potrebujemo:
- 300 g čičerikine moke
- 800 ml mlačne vode
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
- bazilikin pesto za premaz (po želji)

Nadvse okusna tradicionalna italijanska jed. Pod hrustljavo skorjo se skriva mehka sredica, ki kljub enostavnim sestavinam zadovolji še tako izbran okus.

Priprava:
• Čičerikino moko stresemo v večjo posodo in dolijemo mlačno vodo. Z metlico stepemo v gladko maso, nato posodo pokrijemo in pustimo stati vsaj 2 uri, lahko pa tudi čez noč.
• Ko se masa spočije, z žlico odstranimo peno, ki je nastala na površini. 
• Dodamo dober ščepec soli, 2 žlici oljčnega olja (s preostalim oljem bomo premazali pekač) in dobro premešamo. Masa bo zelo tekoča in vodena a brez skrbi, tako je prav.
• Pečico segrejemo na 220ºC. Pripravimo večji pekač (lahko uporabimo tudi dva manjša pekača).
• Maso prelijemo v pekač, premazan z oljem, in postavimo v pečico za 30 minut oziroma tako dolgo, da je farinata zlatorjavo zapečena.
• Potresemo s sveže mletim poprom, razrežemo in postrežemo še toplo. Po želji serviramo z bazilikinim pestom, zraven se dobro poda sveža zelenjava.

Masi za farinato po želji lahko dodamo zelišča (timijan, rožmarin, origano) in/ali zelenjavo (jajčevec, papriko, olive, bučke). Čas pečenja se ob tem ne spremeni. Zelenjava se zaradi količine vode v masi med pečenjem kljub visoki temperaturi ne bo zažgala.


Saturday, May 3, 2014

Polpeti po tajsko


Za 8 polpetov potrebujemo:
- 300 g tofuja
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 1 ali 2 rdeča čilija
- naribano lupinico ene bio limete
- 4 žlice nasekljanih listov svežega koriandra (ali 2 žlici suhih)
- 1/2 žličke ingverja v prahu
- 2 žlici sladke koruze
- 80 g moke
- 1/2 žličke soli
- olje za peko


Priprava:
• Tofu odcedimo in iz njega previdno iztisnemo odvečno vodo, nato ga na grobo naribamo ali nadrobimo v srednje veliko plastčno posodo.
• Šalotko, česen, koriander in čili očistimo (čiliju odstranimo tudi semena) in jih na drobno sesekljamo. Skupaj z naribano limetino lupinico, ingverjem, koruzo, moko in soljo jih dodamo v posodo s tofujem. 
• Z rokami vse sestavine dobro pregnetemo in oblikujemo kepo, ki jo za približno 1 uro postavimo v hladilnik, da se sestavine dobro sprimejo. 
• Iz mase nato oblikujemo 8 polpetov, ki jih popečemo v ponvi na vročem olju (približno 2 min na vsaki strani).
• Postrežemo s sladko-kislo čilijevo omako.