Wednesday, February 26, 2014

Ajdova kaša s sadjem in oreški


Za 2 osebi potrebujemo:
- 1 skodelico ajdove kaše
- ščepec soli
- 2 jabolki
- prgišče suhih marelic ali sliv
- prgišče rozin
- prgišče datljev
- prgišče mandljev
- sok 1 pomaranče
- žlico ali dve limoninega soka
- malo limonine lupinice
- cimet
- žlico olja

Topla kot kaša, hladna kot rezina.

Priprava:
• Ajdovo kašo stresemo v dve skodelici hladne, rahlo osoljene vode in jo postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, in pokrito počasi kuhamo 15 minut. Potem ugasnemo štedilnik in pustimo pokrito še 10 minut.
• Medtem, ko se ajda kuha, pripravimo sadje. Neolupljeno jabolko grobo nasekljamo z nožem ali multipraktikom. V posodi z debelim dnom, kamor smo dali malo olja, počasi pokrito dušimo nasekljana jabolka. Jabolkom med kuhanjem dodamo še rozine, grobo nasekljane marelice, datlje in mandlje. Podušimo kakšnih 10 minut oziroma toliko časa, da se jabolka razpustijo in postanejo slajša. Dodamo pomarančin in limonin sok ter lupinico. Še malce podušimo in začinimo s cimetom. 
• Sadje in kuhano ajdo dobro premešamo. Če želimo, se lahko kaše lotimo takoj, ali pa še vročo kašo predevamo v rahlo namaščen pekač in pustimo, da se povsem ohladi. Tako ohlajeno kašo bomo lahko ponudili kot rezino.

• Pred serviranjem po želji narahlo potresemo s sezamom.

Saturday, February 22, 2014

Trio sendvičev s humusom

1.) Sendvič s humusom, korenčkom in listnatim ohrovtom

Za en sendvič potrebujemo:
- kruh oziroma štručko po izbiri
- eno žlico humusa
- 3 žlice naribanega korenčka
- en list listnatega ohrovta (po želji lahko nadomestimo s špinačo)

Priprava: humus zmešamo s korenčkom in ga namažemo na kruh. Po njem porazdelimo na tanke trakce narezan listnati ohrovt, sendvič pokrijemo in dober tek!


2.) Sendvič s humusom in rdečo peso

Za en sendvič potrebujemo:
- kruh oziroma štručko po izbiri
- eno ali dve žlici humusa
- polovico manjše rdeče pese

Priprava: rdečo peso olupimo in narežemo na rezine, le-te pa na paličice. Po kruhu porazdelimo humus, nanj naložimo paličice rdeče pese, sendvič pokrijemo in dober tek!


3.) Sendvič s humusom, falafli in rukolo

Za en sendvič potrebujemo:
- kruh oziroma štručko po izbiri
- eno ali dve žlici humusa
- dva falafla
- pest rukole

Priprava: falafle prerežemo na pol. Kruh premažemo s humusom, nanj nadevamo rukolo, preko vsega pa položimo falafle. Sendvič pokrijemo in dober tek!

Wednesday, February 19, 2014

Krompirjevi svaljki z drobtinami



Za 4 osebe potrebujemo:

• za svaljke
- pol kilograma krompirja
- 300 g moke
- ščepec soli
- žlico veganske margarine

• za posip
- 2 žlici sončničnega olja
- 6 žlic krušnih drobtin*
- rjavi sladkor po okusu

*Pozor, drobtine, ki so na voljo v trgovinah, niso nujno veganske. Potrebno je preveriti sestavine, navedene na embalaži!

Priprava:
• Krompir skuhamo cel, z olupki vred. Ko je kuhan, ga oplaknemo s hladno vodo in olupimo, nato pa stisnemo. Če nimamo orodja za stiskanje krompirja, ga lahko tudi naribamo. Stresemo ga v posodo za mešanje.
• Mlačnemu (ne vročemu) krompirju postopoma dodajamo moko in z žlico ali kuhalnico mešamo, da  dobimo enakomerno zmes. Ko smo dodali približno tretjino moke, vmešamo še margarino in potresemo s ščepcem soli. Nato še naprej dodajamo moko in mešamo. Koliko moke bomo pravzaprav morali uporabiti, je odvisno od sorte krompirja. Pri nekaterih je lahko dovolj že 200 g moke. Zmes mora biti kompaktna, a še zmeraj nekoliko lepljiva. Naposled jo dobro pregnetemo s prsti.
• Z žlico zajamemo nekaj testa in ga stresemo na dobro pomokano površino ter oblikujemo svaljek. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
• Izdelane svaljke stresemo v krop in kuhamo približno 15 minut: kuhani so takrat, ko splavajo na površje. S penovko jih predevamo na krožnik.
• V manjši ponvi ali kozici segrejemo olje, nanj 
stresemo krušne drobtine in jih na zmernem ognju med stalnim mešanjem pražimo, da porjavijo. Dodamo sladkor po okusu, nato pa drobtine potresemo po svaljkih.
• Svaljkov lahko naredimo tudi večjo količino in jih zamrznemo (predno jih damo v zamrzovalnik, jih dobro pomokamo, da se ne sprimejo.) Če jih ne potresemo s sladkorjem, so odlična priloga k solati iz kitajskega zelja ali raznim omakam.

Saturday, February 15, 2014

Pečeni šampinjoni


Za dve osebi potrebujemo:
- 500 g šampinjonov
- 3 stroke česna
- šopek peteršilja
- 3 do 4 žlice oljčnega olja
- dober ščepec soli
- poper

Priprava:
• Šampinjone očistimo in jim odstranimo betke. Običajno gre povsem lahko, če pa se upirajo, jih pritisnemo ob klobuk in rahlo zavrtimo. 
• Polovico betkov v multipraktiku ali na roko narežemo na drobne koščke (tako velike, kot je na primer nasekljana čebula). Česen in peteršil enako drobno nasekljamo in zmešamo z betki. Dodamo olje, solimo (dovolj, da bo polnilo začinilo tudi klobuke šampinjonov), popramo in dobro premešamo. 
• Mešanico z žličko nadevamo v klobuke, ki jih zložimo na pomaščen pekač.  
• Pečemo pri 200 do 220°C na sredini pečice okoli 15 minut oziroma dokler šampinjoni ne postanejo nagubani, rjavi in spustijo precej vode. 
• Postrežemo jih kar na pekaču, saj ne bodo dolgo ostali na mizi. 
• Preostale betke lahko naslednji dan dodamo na primer zelenjavni juhi za dodatni okus.

Wednesday, February 12, 2014

Focaccia


Za srednje velik pekač (35x35cm) potrebujemo:

• za testo
- 350 g moke za vlečeno ali kvašeno testo
- 250 ml vode
- 35 ml oljčnega olja
- 7 g fino mlete soli
- 8 g svežega kvasa

• za nadev
- oljčno olje
- dva večja ščepca grobe soli
- tri vejice (dolčine okoli 5 cm) svežega rožmarina (lahko nadomestimo z drugimi zelišči, čebulo, kaprami, suhim paradižnikom ali vsem skupaj, a pri focciaci velja pravilo "manj je več")

Najbolj preprost kruh, ki navduši kot priloga juhi ali kozarcu vina.

Priprava:
• V večji posodi združimo moko, v katero smo na drobno zdrobili kvas (podrgnemo ga med rokami skupaj z moko), sol, vodo in olje. Vsebino premešamo z lopatko ali kar z rokami, da vse sestavine dobro združimo. 
• Pustimo, da testo kakšnih 15 do 20 minut pokrito počiva na kuhinjskem pultu. Spočito testo bo precej bolj prijazno za nadaljnje delo. Z gnetenjem lahko nadaljujemo v posodi ali pa na pultu. Testo bo precej lepljivo in mokro, a se moramo upreti dodajanju moke ali posipanju. Po minuti ali dveh gnetenja bo testo postajalo vedno bolj elastično in manj sprijemljivo. 
• Testo pokrijemo s krpo (da se krpa ne bi prijela nanj, je najbolje, če testo ostane v posodi). Vsakih 15 minut testo nekajkrat prepognemo in to ponovimo 4 - 5 krat. Potem testo rahlo pomokamo in pokritega pustimo na sobni temperaturi (okoli 20°C) vsaj 4 ure, še bolje dlje. Če ga pustimo stati čez noč, ga je priporočljivo postaviti v hladnejši prostor ali hladilnik.
• Postano testo položimo na rahlo pomokano površino, ga nekajkrat prepognemo in raztegnemo na približno pravo velikost (recept bo dovolj za pekač do velikosti 35 x 35 cm). Pekač dobro naoljimo z oljčnim oljem, vanj položimo testo in ga s prsti raztegnemo na končno velikost. Pri tem koraku ni potrebno biti zelo natančen. 
• Testo v pekaču pokrito s krpo (pazimo, da se ne dotika testa) vzhajamo na toplem (vsaj 22°C, bolje nekoliko več - sicer vzhajamo dlje časa) okoli 45 minut. Vzhajano testo potresemo s soljo, narezanim rožmarinom in hrabro pokapamo z oljčnim oljem, vse skupaj nekoliko vdelamo s prsti v testo tako, da pritiskamo s prsti v testo (da izgleda, kot bi ga toča zdelala).
• Pekač postavimo v na 220°C predogreto pečico (položaj med srednjo in povsem spodnjo višino) in pečemo okoli 20 minut - zgoraj mora biti focaccia že lepo porjevela in, če pod focaccio potisnemo nož, se mora v celoti dvigniti od pekača. Razrežemo na pekaču in čimprej postrežemo.


Focaccio smo pripravili po receptu v knjigi Bread Baking: An Artisan’s Perspective, Daniel T. DiMuzio.

Saturday, February 8, 2014

Tapenada z olivami in paradižnikom


Za kakšne tri dni uživanja v dvoje potrebujemo:
- 100 g posušenih paradižnikov (ne v olju)
- 100 g izkoščičenih črnih oliv
- 50 g kaper (če so kapre vložene v soli, jih prej dobro speremo)
- šopek peteršilja
- strok česna
- 120 ml olivnega olja
- 1 žlico jabolčnega kisa

Priprava:
• Paradižnik namočimo v vroči vodi in dodamo žlico kisa. Počakamo toliko časa, da se paradižnik dobro napoji. To traja vsaj kakšno uro, lahko pa pustimo kar čez noč. Nato paradižnik ožamemo.
• V multipraktik stresemo ožete paradižnike, polovico oliv (drugo polovico grobo narežemo), kapre, grobo nasekljan peteršilj in česen. Ob počasnem mešanju dolivamo olje, da se vse dobro seseklja in pomeša. Čisto na koncu dodamo preostale olive, na hitro pomešamo in smo zaključili. Postrežemo s kruhom ali pa uporabimo kot pesto za testenine.


To jed smo pripravili po receptu v knjigi New Food for Thought, avtorice Jane Noraika.

Wednesday, February 5, 2014

Aromatično ingverjevo pecivo



Za srednje velik pekač (16 kosov peciva) potrebujemo:

• za pecivo
- 300 g moke
- 1 žlico koruznega škroba
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 30 g svežega ingverja
- 1 bio limono
- 150 g sladkorne melase (če je nimamo, lahko zamenjamo s 100 g rjavega sladkorja)
- 15 ml sončničnega olja
- 2 dcl sojinega ali ovsenega mleka

• za premaz
- 40 g kakava
- 40 g sladkorja (lahko v prahu)
- 50 g veganske margarine ali kokosove maščobe
- 1 čajno žličko vanilijeve esence ali paste
- 5 žlic sojinega mleka

Priprava:
• V posodi za mešanje moko premešamo s koruznim škrobom in pecilnim praškom.
• Ingver olupimo, narežemo na manjše koščke in ga stisnemo s stiskalcem za česen. 
• Limono operemo in osušimo, potem pa naribamo lupino (bela plast naj ostane na limoni). Iz preostalega sadeža iztisnemo sok.
• Ingver, limonino lupino in sok, olje, vanilijo in mleko dobro premešamo, nato pa dodamo moki. Z žlico mešamo, da dobimo gladko (in kar gosto) maso. 
• Maso prelijemo v pekač (uporabimo silikonskega ali s keramičnim premazom, sicer ga je potrebno predhodno premazati z maščobo). Postavimo v pečico, predogreto na 180ºC, in pečemo 25 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit in izvlečemo, čist.
• Pečeno pecivo ohladimo na rešetki, medtem pa pripravimo čokoladni premaz.
• V manjši posodi segrejemo margarino in mleko, nato vmešamo sladkor, kakav in vanilijo. Ko nastane gladka masa, lahko odstavimo s štedilnika.
• Ohlajenemu biskvitu z večjim nožem posnamemo "kapo", da dobimo ravno površino. Premažemo s čokoladnim namazom in pustimo, da se premaz ohladi in strdi. Narežemo in pred serviranjem po želji okrasimo z limonino lupinico.

Saturday, February 1, 2014

Čokoladni tapiokin puding





Potrebujemo:
- 200g tapioke v zrnu
- 1 l kokosovega ali drugega rastlinskega mleka
- 150 g veganske čokolade za kuhanje
- 50 ml agavinega sirupa
- ščepec soli
- 1 strok vanilije



Priprava:
• Mleko prelijemo v kozico in segrevamo na srednje visoki temperaturi.
• Vanilijin strok prerežemo po dolžini in iz njega postrgamo semena, nato pa vse skupaj stresemo v kokosovo mleko. Dodamo tapioko in ščepec soli ter segrevamo do vretja. Vmes večkrat nežno premešamo.
• Ko se puding začne zgoščevati, odstranimo vanilijev strok in dodamo na koščke nalomljeno čokolado ter agavin sirup ter mešamo, da se čokolada raztopi.
• Dolžina kuhanja je odvisna od velikosti zrn tapioke in je navedena na embalaži (navadno okoli 20 minut).
• Puding prelijemo v skodelice in pred serviranjem pustimo nekaj časa stati - med tem se bo še nekoliko zgostil.