Wednesday, October 30, 2013

Testenine s paradižnikovo omako


Za 2 osebi potrebujemo:
- 250 g špagetov ali drugih testenin
- 200 g pelatov
- 4 stroke česna
- ½ srednje velike čebule
- žlico kakovostne paradižnikove mezge (dvojni koncentrat)
- ½ dcl oljčnega olja
- manjši pekoči feferon
- vejico rožmarina
- par vejic timijana
- origano
- baziliko
- sol

Pašta s paradižnikovo omako je najpreprostejša jed … a ne, če je pripravljena, kot se spodobi.

Priprava:
• V večji ponvi z debelim dnom na blagem ognju segrejemo oljčno olje in na njem najprej popražimo na drobno sesekljano čebulo, za tem pa še enakomerno nasekljan česen. Pražimo tako, da se komaj sliši prasketanje, saj ne želimo pregreti olja ali celo zažgati čebule ali česna. 
• Dodamo suh ali svež sesekljan feferon (in zelišča, če uporabljamo posušena). Zatem dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo dobro zmešamo z oljčnim oljem v ponvi (če ga je morda premalo, ga dodamo še žlico ali dve). Pražimo še par minut.
• Medtem smo zavreli vodo, v njej namočili pelate in jih, po kopeli v mrzli vodi, olupili, odstranili seme in jih drobno nasekljali. Lahko jih tudi spasiramo, če imamo pravi pripomoček. 
• Paradižnik damo v ponev, dobro premešamo in solimo z okoli ¼ žličke soli. Ko paradižnik zavre, znižamo plamen in počasi dušimo vsaj 20 minut, bolje še dlje. Če se nam zdi omaka pregosta, jo zalijemo z malo vode, v kateri kuhamo špagete. Dosolimo po okusu.
• Tako pripravljeno omako zmešamo z odcejenimi špageti in postrežemo na belem prtu.

Saturday, October 26, 2013

Jabolčni zavitek


Potrebujemo:
- 300 g testa za zavitke*
- 1 kg jabolk (lahko tudi kakšnih 200g več)
- 2 izravnani žlici mletega cimeta
- 50 g sladkorja
- 2 vrečici (10 g) vanilijevega sladkorja
in po želji še pest ali dve rozin

Priprava:
• Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor in cimet in dobro premešamo. Po želji dodamo še rozine.
• Testo razdelimo na 2 dela, če imamo raje debelejši zavitek, oziroma na 3 dele, če imamo raje tanjšega (v tem receptu smo testo razdelili na dva dela).
• Za vsak zavitek testo razprostremo na papirju za peko ali na kuhinjski krpi in po tretjini, največ polovici površine testa porazdelimo jabolka kot je prikazano na sliki.
• Začetni del testa zapognemo čez jabolčni nadev, potem pa z dvigovanjem papirja za peko (ali kuhinjske krpe) zavijamo, dokler ne zmanjka testa (glej sliko).
• Zavitek previdno prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko (ali pomaščen). Konce zavitke zapognemo. Ponovimo še s preostalim delom sestavin in drugi zavitek položimo poleg prvega.
• Pekač postavimo v pečico, segreto na 200ºC. Po 15 minutah temperaturo znižamo na 160ºC in pečemo še 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da je zavitek zlatorjavo zapečen.


*večina testa za zavitke, ki je na voljo v trgovinah, je veganskega. Preverimo sestavine, da se prepričamo, da testo ne vsebuje mlečnih izdelkov ali jajc. 

Wednesday, October 23, 2013

Krompir v oblicah s skuto iz tofuja


Za dve osebi potrebujemo:
- 5 srednje velikih (ali več majhnih) krompirjev 
- drobnjak
- dve žlički goričice
- poper

Priprava:
• Krompir olupimo in ga skuhamo v slanem kropu. Če uporabimo večje krompirje, jih prerežemo na polovice ali četrtine.
• Hitro postrežemo s polovico (100g) skute iz tofuja, žličko gorčice in nasekljanim drobnjankom. 

Jed je res preprosta, zato moramo paziti, da izberemo pravo vrsto krompirja, ga ravno prav skuhamo in postrežemo takoj, saj bo tako še najbolje prišlo do izraza sodelovanje s hladno skuto.

Saturday, October 19, 2013

Siciljanski kruh


Za dve polkilogramski štručki potrebujemo:
- 340 g bele krušne moke (pšenična moka za kvašeno testo)
- 230 g durum moke (semolina)
- 390 g vode (tople, če je moka hladna)
- 20 g oljčnega olja
- 10 g soli
- 8 g kvasa (svežega, stopimo ga v vodi)

Za tako dober kruh se splača poiskati moko iz durum pšenice.

Priprava:
• Testo za siciljanski kruh ni tako mokro kot za kmečki kruh, zato ga lahko pripravimo na kuhinjskem pultu, lahko pa ga seveda pripravimo tudi v večji skledi. Vse sestavine zmešamo v gnetljivo testo, ki ga nežno gnetemo vsaj 3 minute. Testo bo nekoliko lepljivo, zato je pri roki dobro imeti lopatico za testo. 
• Po prvem gnetenju pustimo testo počivati slabe pol ure; nato ga gnetemo še kakšne 4 minute. Testo potem pomokamo in ga pustimo fermenitrati na sobni temperaturi. 
• Čez štiri ure ga razdelimo na pol, vsako polovico na rahlo parkrat prepognemo in oblikujemo manjšo štručko z zašiljenima koncema. Vzhajamo na pomokani krpi okoli pol ure (pri 22°C); pred peko z zelo ostrim nožem ali britvico naredimo nekaj ne preglobokih prečnih zarez.
• Štručki pečemo pri 220°C okoli 35 minut. Kruh se bo v pečici lepše dvignil, če si pomagamo s paro kot je opisano pri receptu za kmečki kruh. Pečen kruh nepokrit ohladimo na rešetki, dvignjeni od pulta, da lahko zrak kroži in se kruh primerno razvlaži.


(prirejeno po Bread Baking: An Artisan’s Perspective, Daniel T. DiMuzio)

Wednesday, October 16, 2013

Gorenjski veganski mlečni riž

Za klasični mlečni riž potrebujemo posebno vrsto okroglozrnatega riža. V tem receptu pa uporabimo kar basmati ali katero drugo vrsto riža, ki jo imamo pri roki, in ne potrebujemo sojinega, riževega ali drugega rastlinskega mleka.


Potrebujemo:
- 1 skodelico riža* vrste basmati (lahko uporabimo tudi dolgozrnat, polnozrnat ali drug riž)
- 3,5 skodelice vode
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja (po želji)
- ščepec soli
in po želji še kakav za posip ali žlico marmelade.

Priprava:
• Riž temeljito speremo pod tekočo vodo, nato ga skupaj s preostalimi sestavinami zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Meljemo približno 30 sekund. 
• Dobljeno maso (nastalo riževo mleko in koščke riževih zrn) prelijemo v posodo in kuhamo 15 min (oziroma kot je navedeno na embalaži, če uporabimo drugo vrsto riža).
• Serviramo še vroče. Po želji dodamo žlico marmelade ali potresemo s kakavom.

* Če želimo nekoliko bolj gost riž, dodamo še pol skodelice riža.

Saturday, October 12, 2013

Pizza z baziliko in paradižnikom


Za velik pekač pizze potrebujemo
- 400 g moke (za dobro testo uporabimo moko za pizze ali za kruh)
- 20 g (pol kocke) svežega kvasa
- 2,5 dcl šalše (ali 2 dcl paradižnikove omake in polovico na drobne kocke narezane bučke)
- zavojček navadnega tofuja (200 g)
- pol lončka (60 g) bazilikine omake (ali velik šop bazilike, 2-3 žlice oljčnega olja in sol po okusu)
- 2 paradižnika
- 1 papriko
- pest črnih oliv
- origano
- sol
- noževo konico sladkorja

Priprava:
• V kozarec ali posodo, ki drži vsaj 7dcl, nalijemo 2,5 dcl tople (ne vroče) vode. V njej raztopimo ščepec sladkorja, nato pa vanjo nalomimo kvas. Premešamo in pustimo stati 10-15 minut, da kvas začne delovati in mešanica naraste.
• Moko presujemo v večjo posodo, primerno za gnetenje. Odmerimo 4 žlice moke in jo damo na stran - to bomo potrebovali pri gnetenju in oblikovanju testa. 
• Moki dodamo pol čajne žličke soli in dobro premešamo. Nato na sredi posode v moko naredimo jamico (čim globlja je jamica, tem boljše, vendar naj bo na najnižji točki jamice še vsaj 1 cm moke).
• V jamico previdno prelijemo kvasovo mešanico, nato pa z žlico ali kuhalnico počasi mešamo, da s sten jamice dodajamo moko. Ko voda izgine, pričnemo z gnetenjem. Odvisno od vrste moke, ki smo jo uporabili, bo morda potrebno dodati še kanček vode. Dobro pregneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 15 minut.
• Po 15 minutah testo ponovno pregnetemo, nato postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat. Po potrebi pri vsakem gnetenju dodamo kakšno žlico moke, ki smo jo prej dali na stran. Če se nam mudi, lahko kar takoj pričnemo z oblikovanjem pizze, a testo bo boljše, če ga pustimo stati 2-4 ure in ga nazadnje še enkrat pregnetemo.
• Z rokami (lahko si pomagamo tudi z valjarjem) testo raztegnemo na velikost pekača. Robovi naj bodo nekoliko dvignjeni. Preden testo položimo na pekač, ga z obeh strani dobro pomokamo.
• Če nam kaj testa ostane, ga oblikujemo v plosko štručko, ki jo kasneje lahko spečemo skupaj s pizzo.
• Testo premažemo s šalšo (ali pa premažemo s paradižnikovo omako in potresemo s koščki bučke). Potresemo s sušenim ali svežim origanom.
• Tofu in bazilikino omako zmeljemo v procesorju (če ga nimamo, lahko pretlačimo z vilicami) in kupčke bazilikinega tofuja razporedimo po pizzi.
• Med tofujeve kupčke položimo rezine paradižnika, nato pa pizzo okrasimo še s papriko, narezano na poljubno velike kose ali trakove, in olivami.
• Pizzo vstavimo v pečico (na sredino višine pečice), predogreto na 180ºC. Pečemo 12-15 minut.


Za druge različice pizze obiščite naša recepta


ali Veganska pizza, drugič.


Wednesday, October 9, 2013

Zeliščna skuta iz tofuja


Za 2 osebi potrebujemo:
- 1 zavitek tofuja (200 g)
- 2 žlici sojinega naravnega jogurta ali 1/3 drobno sesekljane kumare
- zelišča po izbiri, priporočamo drobnjak
- sol
- poper
- po želji še strt česen, narezane kapre, malce gorčice, limonin sok...

Svež namaz, ki bo oskubil vaš zeliščni vrt.

Priprava:
• Z vilicami na rezalni deski dobro zdrobimo tofu. 
• V posodici, ki jo lahko zapremo, tofu dobro premešamo z jogurtom, drobno sesekljanim drobnjakom, soljo in poprom. Namaz je gotov, lahko pa ga obogatimo in dodamo še majhen strok strtega česna, narezane kapre, malce gorčice, limoninega soka...
• Namaz lahko uporabimo res kot dodatek kruhu ali pa ga uporabimo kot zeliščno skuto, ki se prileže na primer krompirju v oblicah ali pečeni zelenjavi.


Saturday, October 5, 2013

Pita z breskvami in baziliko


Za pito s premerom 28 cm (10 do 12 kosov) potrebujemo:

• za testo
- 2 ½ skodelice ostre pšenične moke
- ½ žličke soli
- 5 žlic sladkorja
- 200 g rastlinske masti ali margarine
- 6 žlic mrzle vode
- 1 žlico kisa
- 5 žlic vodke (ena majhna steklenička)

• za nadev
- 5 velikih, olupljenih breskev (3 narezane na kocke, dve na tanke rezine)
- ¾ skodelice sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 30 g koruznega škroba
- ščepec soli
- 8 listov bazilike (narezanih na trakove)

Priprava:

1.) Testo
• Če želimo narediti krhko testo za pito, moramo paziti, da so vse sestavine zelo hladne. Pomaga tudi, da ohladimo posodo v zmrzovalniku (izberemo težjo posodo, najbolje stekleno), enako velja za moko in pekač; vodi lahko dodamo led.
• V ohlajeno posodo damo vse suhe sestavine in jih premešamo. Potem z vilicami postopoma, na primer po 3 do 4 žlice na enkrat, v moko vdelamo hladno margarino, tako da jo poskušmo v moki čimbolj razdeliti na majhne kepice. Ko bomo porabili vso margarino, bo “testo” izgledalo kot kakšen zelo grob kuskus. V takšno maso dodamo vodo, kis in vodko ter sprva s kuhalnico premešamo, potem pa s čim manj gnetenja oblikujemo testo. Mudi se nam zaradi tega, ker ne želimo, da se drobci margarine stopijo in ne želimo, da se razvije gluten v moki.
• Testo razdelimo na dva dela (enega nekoliko večjega od drugega, približno v deležih 40:60), ju oblikujemo v ploska hlebčka in jih zavijemo v prozorno folijo. V hladilniku naj počakata vsaj pol ure; med tem pripravimo sadje.

2.) Nadev
Breskve dobro operemo in olupimo tako, da jim v kožo zračemo majhen križec, jih damo za 1 minuto v krop in jih takoj zatem potunkamo v mrzlo vodo.
• Olupjene breske narežemo (3 na kocke, 2 na rezine).
• Breskve v kockah zmešamo s preostalimi sestavinami.

3.) Oblikovanje pite
• Med dvema listoma papirja za peko razvaljamo testo, ki bo prekrilo dno pekača. Krog naj bo večji od samega pekača, da bodo pokriti tudi robovi in še malo čez. • Razvaljano testo položimo čez pekač, pustimo, da sede na dno pekača in obloži stene pekača. Z valjarjem pritisnemo čez rob pekača in tako odstranimo odvečno testo, ki gleda čez rob (vrnemo ga v hladilnik). 
• Pekač položimo v zmrzovalnik, med tem pa iz preostalega testa pripravimo mrežo. Ponovno razvaljamo testo, ki naj bo kakšen cenitmeter večje od pekača. Razdelimo ga na trakove, ki jih na papirju za peko prepletemo v mrežo (še prej ločimo testo od papirja, da bomo v drugem koraku mrežo lažje ločili od papirja - to zahteva nekoliko spretnosti, a kar pogumno.
• Pekač s testom napolnimo z breskovim nadevom, ki ga nato obložimo z breskovimi rezinami. 


• Čez breskve položimo mrežo, popravimo napakice in hitro damo v pečico, predogreto na 220°C. V pečici naj bo mreža, na katero postavimo pekač, po višini na sredini pečice. Pečemo 25 minut, potem temperaturo znižamo na 180°C in pečemo še 35 minut (morda bo sadje med peko nekoliko kapljalo preko pekača). 
• Vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.


Recept je prirejen po Vegan Pie in the Sky (Isa Chandra Moskowitz, Terry Hope Romero).

Wednesday, October 2, 2013

Kompot iz hrušk in sliv


Za približno 2 litra kompota potrebujemo:
- 600 g sliv
- 600 g hrušk
- košček ingverja (2 cm)
- 1 čajno žličko nageljnovih žbic (klinčkov)
- 1 paličico cimeta
- 40 do 50 g sladkorja (po okusu)


Priprava:
• Slive operemo, razkoščičimo in prepolovimo. Hruške prerežemo na četrtine, izrežemo peščišče, nato pa narežemo na poljubno ozke trakove.
• Sadje predenemo v večji lonec, dodamo ingver, cimet in nageljnove žbice, sladkamo in prelijemo z 1 litrom (po želji lahko še s kakšnim decilitrom več) vode.
• Zavremo in na nizki temperaturi vremo približno 8 minut.

Če želimo, lahko kompot pripravimo tudi za ozimnico - napolnimo ga v vroče kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno potopili v vrelo vodo, zapremo s pokrovčkom in pokrijemo s krpo ter pustimo, da se počasi ohlaja 2 do 3 dni predno prenesemo v shrambo, klet ali hladilnik.