Wednesday, May 29, 2013

Jota iz kislega zelja


Za 4 osebe potrebujemo:
- ¾ - 1 kg kislega zelja
- 3 večje krompirje
- 1 pločevinko rjavega fižola ali leče
- polovico čebule
- 5 strokov česna
- lovorjev list
- poper v zrnu
- mleto papriko
- dimljeno mleto papriko (Pimenton) ali dimljen veganski izdelek kot npr. tofu, klobasico
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici olja
- majaron

Čas je, da pojemo še zadnje kislo zelje in izkoristimo deževne dneve, ko jota še prija.

Priprava:
• Kislo zelje kuhamo v manjši količini vode, v katero smo dodali olupljene cele stroke česna in par lovorjevih listov. Kuhamo vsaj pol ure oziroma toliko časa, da zelje postane mehko. 
• Medtem v večji kozici (v njej bomo kuhali tudi krompir) na žlici ali dveh olja popražimo na drobno sesekljano čebulo. Dodamo olupljen in na majhne kocke narezan krompir. Zalijemo ravno toliko, da pokrijmo krompir in ga skuhamo do mehkega. 
• Del kuhanega krompirja zmečkamo, nato pa ves krompir dodamo v skuhano zelje. 
• Sedaj joto začinimo. V manjšem lončku razmešamo paradižnikovo mezgo z nekaj žlicami vode; temu dodamo še ostale začimbe in jih dobro vmešamo v zelje. Dodamo fižol ali lečo, dimljen izdelek (če nismo dodali dimljene paprike) in še toliko vode, kolikor želimo gosto juho. Pokuhamo še kakšnih 15 minut. 
• Postrežemo (odstranimo lovor in česen) s kosom kruha. Jota je ena izmed tistih jedi, ki je zares dobra šele pogreta, zato ni nič narobe, če jo skuhamo za več kot enkrat.


Opozorilo: ne poskušajmo iskati bližnjic in kuhati krompirja skupaj z zeljem. Po izkušnjah vemo, da se krompir nikoli ne bo skuhal. Niti približno. :)

Saturday, May 25, 2013

Čokoladno-lešnikovi kupčki



Potrebujemo:
- 300 g veganske jedilne, črne ali bele čokolade
- 1 skodelico pražnih lešnikov;
- 1/2 skodelice praženih mandljev,
- 1/2 skodelice praženega kokosovega čipsa,
- 1/2 skodelice kandiranega ingverja,
- 1/2 skodelice suhih brusnic,
- 1/2 skodelice drugega kandiranega sadja (npr. mango, ananas...) ali veganskih gumijastih medvedkov

Čokoladna sladkarija, ki se ji nihče ne upre in dopušča domišljiji prosto pot.

• Predno se lotimo priprave sestavin, položimo na pult ali pekače papir za peko, kamor bomo polagali kupčke s čokolado oblitih lešnikov.
• Lešnike razpolovimo, mandlje narežemo na palčke, vse ostale sestavine narežemo ali pustimo kot so, le da po velikosti niso večje od lešnikov. 
• Medtem v bain-marie stopimo vso čokolado (če niste vešči te metode, pokukajte v ta recept). Ko je povsem stopljena, počasi vmešamo vse sestavine, tako da je dobro premešano in skoraj vse povsem prekrito s čokolado. S čajno žličko si pomagamo, da naredimo kupčke zmesi na papirju za peko. 
• Sprva bodo kupčki delovali zelo krhko in samo oblikovanje bo zahtevalo malce potrpljenja, a končni izid bo vseeno odličen. 
• Ko porabimo vso maso, damo pekače na hladno - npr. na balkon (če ni ravno poletje) ali v shrambo, hladilnik. Takoj, ko se kupčki strdijo, jih lahko pojemo.

Wednesday, May 22, 2013

Paprike z ajdo in ješprenčkom v pečici



Za 3 osebe potrebujemo:
- 3 večje rdeče paprike
- 1/2 skodelice ajdove kaše
- 1/3 skodelice ješprenčka
- 1/2 srednje velikega pora
- 125 g tofuja (polovico običajnega zavitka)
- oljčno olje
- pesto (po tem receptu)
- timijan
- sol
- poper

Z malo dela veliko dobrega.

Priprava:
• Čez noč v vodi namočimo ajdo in ješprenček. Ko se drugi dan lotimo kuhe, prižgemo pečico na 180°C in v njej segrejemo z oljčnim oljem dobro namazano ognjevarno posodo.
• Namočena zrna damo v manjšo posodo za solato, dodamo zmečkan tofu, timijan, na drobno narezan por, dve žlici oljčnega olja, sol in poper. Ta del recepta dopušča veliko igranja - dodamo lahko še kakšna semena, popečene orehe, papriko v prahu, kakšen feferon... Vse dobro premešamo in poskusimo, ali je dovolj slano.
• Paprike po dolžini prerežemo na pol in odstranimo peclje in peške in semena. Vsako polovičko napolnimo z nadevom. 
• Previdno zložimo v vroč pekač. Na vsako papriko damo eno zvrhano žličko pesta in rahlo razporedimo. Pekač s paprikami vrnemo v pečico in pečemo dokler se paprike vidno zmehčajo, okoli 35 minut.
• Postrežemo same ali v spremljavi kakšne solate.

Saturday, May 18, 2013

Čokoladni kolač



Potrebujemo:
• za biskvit
- 1 skodelico kamutove moke (lahko uporabimo tudi navadno belo)
- 1/4 skodelice riževe moke
- 1 skodelico sladkorja
- 1/3 skodelice kakava v prahu
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 1 žlico vanilijevega ekstrakta
- 1/3 skodelice olja
- 1 čajno žličko jabolčnega kisa
- 1 skodelico tople vode
- ščepec soli
• za premaz
- 200 g veganske jedilne čokolade
- 1/2 dcl sojinega ali drugega rastlinskega mleka
- marmelada po želji

Priprava:
• Najprej premešamo moko, kakav in pecilni prašek. Nato dodamo vse ostale sestavine ter ponovno dobro premešamo, da nastane gladka zmes. 
• Maso prelijemo v pekač in ga postavimo v pečico, ogreto na 180ºC.
• Pečemo 30 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v testo in izvlečemo, suh.
• Pecivo ohladimo, nato ga po višini prerežemo na pol, premažemo z marmelado in ponovno sestavimo.
• Na pari stopimo čokolado, ki smo jo nalomili v sojino mleko. Odvisno od čokolade, ki smo jo uporabili, lahko dodamo še malo mleka, če je čokoladni premaz še vedno gost.
• Ko se čokolada nekoliko ohladi, jo namažemo po vrhu peciva.

Wednesday, May 15, 2013

Kuskus po afriško



Za dve osebi potrebujemo:
- 1 čebulo
- 1 strok česna
- 2 večja krompirja (ali 1 sladki krompir)
- 2 korenčka
- 1 rdečo papriko
- 1 paradižnik
- poper, cimet, ingver, mleta koriandrova semena - po okusu
- 2 žlici arašidovega masla
- 100 g kuhanega rdečega fižola
- šopek svežega korianda
- nesoljene arašide

Priprava:
• Čebulo in česen sesekljamo in ju v voku ali globoki ponvi pokuhamo z nekaj žlicami vode. Dodamo na majhne kocke narezan krompir in na tanke kolobarje narezan korenček. 
• Dodamo začimbe, na tanke rezine narezano papriko in paradižnik. Pokrijemo in kuhamo kakih 10 minut, vmes večkrat pomešamo.  Vmešamo arašidovo maslo in fižol. 
• Kuskus odmerimo in skuhamo po navodilih na embalaži. 
• Postrežemo s svežim koriandrom in arašidi.

Saturday, May 11, 2013

Motovilec z avokadom in zelenim jabolkom


Potrebujemo:
- zrel avokado
- motovilec 
- zeleno jabolko
- sesekljane orehe
- limono
- konopljino olje

Priprava:
• Avokado olupimo in po dolgem prerežemo na pol. Odstranimo koščico in ga razrežemo na rezine. Takoj jih pokapamo z limono, da ne porjavijo. 
• Jabolko naribamo ali narežemo na tanke lističe in jih prav tako takoj pokapamo z limono. 
• Na krožnik nadevamo motovilec, nanj položimo rezine avokada in jabolka, vse skupaj potresemo s sesekljanimi orehi in začinimo s konopljinim oljem.

Ta solata je del Veganskega Valentinovega menija, ki smo ga pripravili za Pes - moj prijatelj.

Wednesday, May 8, 2013

Batata s pikantno zelenjavno omako




Za 2 osebi potrebujemo:
- 4 rezine batate (debeline približno 2 cm)
- 1 čebulo
- 1 srednje velik brokoli
- 1 skodelico pasiranega paradižnika
- pol skodelice kuhanega belega fižola
- šopek peteršilja
- žlico gorčičnih semen
- mlet čili
- oljčno olje
- sol ali jušno začimbo

Priprava:
• Batato narežemo na rezine in jih šele nato olupimo. Kuhamo v kropu približno 20 minut. Vode naj bo toliko, da so rezine pokrite, ne več. Kuhana batata ima enako konsistenco kot kuhan krompir.
• Na olju popražimo gorčično seme in čili, nato dodamo nasekljano čebulo in pražimo, da čebula postekleni.
• V ponev dodamo pasiran paradižnik, jušno začimbo, poper, fižol ter malo vode. 
• Premešamo, na vrh naložimo narezan brokoli. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo na srednje močni temperaturi, da se brokoli nekoliko zmehča. 
• Dodamo nasekljan peteršilj, premešamo, odstavimo in pred serviranjem pustimo pokrito stati še nekaj minut.
• Okrasimo z vejico peteršilja ali zelene.

Saturday, May 4, 2013

Bazilikin pesto z orehi



Za pol skodelice pesta potrebujemo:
- pol skodelice ameriških (pecan) ali domačih orehov
- šopek sveže ali v olju vložene bazilike
- ¼ skodelice olivnega olja
- sol
- poper

Za vsak dan in povsod.

Priprava:
• Vse sestavine razen olja damo v majhen multipraktik ali blender (za slednjega morajo količine biti večje) in začnemo sekljati na majhni hitrosti. V mešanico počasi dolivamo olje, da se lažje seklja. 
• Ko zmes postane enotna in dobro sesekljana, jo poskusimo in po okusu dodamo tisto, kar se nam zdi, da manjka. 
• Če želimo pesto predvsem kot omako za testenine, uporabimo več olja; kot namaz pa je lahko pesto nekoliko bolj suh in orehi so lahko bolj grobo narezani.
• Pesto hranimo v hladilniku v približno tako velikem kozarčku, da bo poln.

Wednesday, May 1, 2013

Sejtanova pečenka v testu



Najprej po tem receptu pripravimo sejtanovo štručko.

Za pečenko potrebujemo (za 2 osebi):
- 250 g štručko sejtana 
- 250 g veganskega listnatega testa (npr. Pečjakovo)
- 250 g svežih šampinjonov
- peteršilj
- oljčno olje
- 1 strok česna
-  sol, poper

Priprava:
• Gobe očistimo, narežemo na lističe in prepražimo na oljčenm olju in nasekljanem stroku česna. Solimo in popramo. Ko so gobe prepražene, jim dodamo nasekljan peteršilj. 
• Če nismo kupili že razvaljanega listnatega testa, ga razvaljamo na velikost kvadrata približno 20cmx20cm (ali dvakratno velikost sejtanove štruce). Na testo po celotni površini razporedimo ohlajene gobe. Nato nanje položimo štruco sejtana. 
Testo ovijemo okrog štruce. Da bo testo držalo skupaj, robove na notranji strani malce premažemo z vodo, ki služi kot lepilo. Nato testo po vrhu dodobra namažemo z oljčnim oljem in pečemo 25 minut na 220ºC oziroma tako dolgo, da je testo zlato-rjavo.
• Pečenko na tanko narežemo in še toplo postrežemo. Odlično se prilega pečenemu krompirju in špinači.

Ta recept je del Veganskega velikonočnega menija, ki smo ga pripravili za Pes - moj prijatelj.