Saturday, March 30, 2013

Piškotne rezine "karneval"



Neverjetno dišeče, mehke piškotne rezine, ki prekipevajo od pisanih okusov.

Potrebujemo:
- 200 g pirine moke
- 200 g bele moke
- 150 ml riževega mleka
- 150 g nasekljanega suhega sadja: mango, češnje, brusnice
- 100 g nasekljanega kandiranega ingverja*
- 4 žlice zdrobljenih kakavovih zrn
- 80 g veganske margarine
- 80 g rjavega sladkorja (veganskega, npr. znamke Billington's)
- naribana lupinica 1 ekološke limone
- 2 izravnani žlici mlete začimbne mešanice: koriandrova semena, cimet, muškatni orešček
- pol čajne žličke sode bikarbone
- ščepec soli

*Če nimamo veganskega kandiranega ingverja, ga nadomestimo s čajno žličko ingverja v prahu in 100 g brusnic.

Priprava:
• Moko, sladkor, začimbno mešanico, sol in sodo bikarbono v večji posodi dobro premešamo, nato v zmes z s prsti vtiramo margarino, dokler ne izginejo večje grudice.
• Dodamo naribano limonino lupinico in riževo mleko ter premešamo z žlico, da se sestavine povežejo. 
• Dodamo nasekljano suho sadje in kakavova zrna ter zamesimo piškotno testo. Poskusimo zamesiti kar se da hitro in testo čim manj gnesti in obdelovati, da bo testo krhko (sicer bo bolj podobno kruhu). Zmes mora biti nekoliko vlažna in morda nekoliko lepljiva.
• Testo oblikujemo v kepo, ki jo nato zavijemo v folijo, sploščimo, kolikor se da (da se bolj enakomerno ohladi) in za eno do dve uri postavimo v hladilnik (tako pripravljeno testo lahko počiva v hladilniku tudi ves dan, če ga pripravimo vnaprej).
• Testo vzamemo iz hladilnika in ga porazdelimo po dnu pekača. če nimamo pekača z neoprijemljivo površino, dno pekača obložimo s papirjem za peko. 
• S prsti ali z večjo plastično žlico pritiskamo, da dobimo približno 7mm debelo plast brez lukenj. Če uporabimo manjši pekač, bomo potrebovali dva.**
• Pekač postavimo v pečico, predogreto na 200ºC, in pečemo 10-12 minut. 
• Pečeno testo ohladimo na kuhinjski krpi, potem pa narežemo na poljubno velike pravokotne ali trikotne rezine. 
**Če želimo piškote namesto rezin, iz testa oblikujemo kroglice v velikosti žogice za golf in jih z dlanjo pritisnemo ob pekač, da dobimo velike, okrogle piškote.

Wednesday, March 27, 2013

Veganska kisla smetana



Potrebujemo:
- ½ skodelice indijskih oreščkov ali 125 g tofuja
- 1 skodelico vode
- sok polovice limone
- sol
- poper

Priprava:
• Indijske oreščke lahko pred uporabo za nekaj ur ali čez noč namočimo v hladni vodi in postavimo v hladilnik, lahko pa jih uporabimo neposredno iz vrečke. 
• V blender damo vse oreščke ali tofu, pol skodelice vode in sekljamo, dokler se zmes ne začne lepiti na stene blenderja. Potem počasi dolivamo vodo, da bo lahko blender do gladkega zmlel indijske oreščke ali tofu. Vmes parkrat postrgamo stene posode, da bo res vse zmešano. 
• Ko dobimo zmes, ki je gladka, a še precej gosta (bolj kot kisla smetana), dodamo limono (postopoma, da ne bo prekislo), sol in poper. Med postopnim dodajanjem vseh sesavin, da dobimo pričakovani okus, blendamo in po potrebi dodamo toliko vode, da dobimo kisli smetani podobno gostoto.
• Okus smetane lahko nadgradimo z žličko belega misa, muškatnega oreščka, majhno žličko jedilnega kvasa, s feferonom, drobnjakom...
• Enako uspešno, a z nekoliko več truda, lahko smetano pripravimo tudi brez blenderja. Namesto njega uporabimo možnar in po enakem postopku - s počasnim dodajanjem vode - spremenimo oreščke ali tofu v gladko zmes ter začinimo po okusu.

Saturday, March 23, 2013

Veganska Sacher torta



Potrebujemo: 
- 300 ml ovsenega mleka (od tega 50 ml za glazuro)
- 175 g bele moke 
- 200 g rjavega sladkorja 
- 100 g kakava v prahu 
- naribano bio pomarančno lupinico 
- 1 pecilni prašek
- 30 ml ruma
- 200 g marelične marmelade (če je kisla, toliko bolje)
- 200 g jedilne črne čokolade*
- žafraniko in jagode za okras (po želji)

Priprava: 
• Z metlico dobro premešamo sladkor, kakav in presejano moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. 
• Ob neprestanem mešanju dodajamo ovseno mleko (250 ml), rum in naribano lupinico. Če se nam masa zdi pregosta, lahko dodamo malo oljčnega olja. 
• Maso prelijemo v namaščen in z moko posut (ali s papirjem za peko obložen) okrogel pekač. Biskvit pečemo na 150°C približno 40 minut (preizkus s konico noža).  
• Biskvit pustimo, da se ohladi, nato ga prerežemo na pol, da dobimo dve plasti.  Spodnji del obilno premažemo z marelično marmelado in pokrijemo z zgornjim delom biskvita. 
• Čez prelijemo čokoladno glazuro, ki jo pripravimo tako, da v bain marie (nad paro, ta metoda je opisana na primer tukaj) segrejemo 50 ml ovsenega mleka in v njem stopimo čokolado. Za svetleč preliv čokoladi dodamo malce olja ali margarine. 
• Okrasimo po želji. Uporabili na primer jagode in žafraniko.

Ta torta je del Veganskega Valentinovega menija, ki smo ga pripravili za Pes, moj prijatelj.

Wednesday, March 20, 2013

Kisla repa z zelenim matevžem



Potrebujemo:
• za repo:
- 350 g odcejene in ožete kisle repe
- žlico moke
- 5 žlic (ali po okusu) sojine smetane
- sojino mleko in vodo po potrebi
- koščke prekajenega tofuja (po želji)
- ščepec soli
• za matevž:
- 4 do 6 večjih krompirjev
- jušno začimbo
- 200 g kuhanega boba
- 2 stroka česna
- 1 do 2 žlici olja

Priprava:
• Repo stresemo v lonec, jo solimo in prelijemo z 1,5 dcl mešanice vode in sojinega mleka v razmerju 1:1. Dodamo sojino smetano in vmešamo moko (za zgostitev).
• Kuhamo približno 30 minut, vmes večkrat pomešamo in dolijemo tekočino (sojino mleko in vodo) po potrebi, da se repa ne prismodi. Po želji dodamo tudi koščke prekajenega tofuja. 
• V drugem loncu do mehkega skuhamo na kolobarje narezan krompir v vodi, kateri smo dodali jušno začimbo. Vodo odlijemo. 
• V manjši ponvi na olju prepražimo sesekljan česen, nato za nekaj minut dodamo bob. 
• Bob in česen nato dodamo v lonec h krompirju in vse skupaj dobro pretlačimo. 

Saturday, March 16, 2013

Veganske tortice na palčkah: cake pops


Za približno 30 tortic potrebujemo:
• Za osnovo:
- 400 g kavnega (ali, po želji, drugega) biskvita
- 3 ali 4 jušne žlice veganskega čokoladnega namaza
• Za dekoracijo:
- 400 g jedilne veganske čokolade
- kokosovo moko
- sesekljane lešnike
- veganske barvne mrvice (npr. Mimosen znamke Biovegan)
- čokoladne ostružke (pripravimo jih sami iz jedilne čokolade, tako da z nožem strgamo po čokoladi)
• Paličice za lizike.

Priprava:
• Biskvit z rokami zdrobimo v skledo. Dodamo mu čokoladni namaz in prav tako z rokami vse skupaj zelo dobro pregnetemo, da dobimo »mokro« zmes. Masa naj pol ure počiva v hladilniku. 
• Iz mase oblikujemo kroglice velikosti lizike. 
• Zelo majhno količino čokolade stopimo nad vodno paro. Potrebujemo je le toliko, da paličice 1-2 cm globoko potopimo vanjo. Posamezno paličko torej do največ dveh centimetrov navpično pomočimo v čokolado in jo nato takoj zapičimo v kroglico. Čokolada služi namreč za lepilo, da kroglica ne bi spolzela po palčki navzdol. Če nimamo kompleta za cake-pops, si lahko pomagamo s kartonsko škatlo ali stiroporjem. 
Vanj zapičimo nastale lizike, in pustimo mirovati toliko, kolikor je potrebno, da se čokolada okrog palčke posuši (najbolje v hladilniku). 
• Medtem stopimo še ostalo čokolado in si pripravimo posipe za dekoracijo. Posamezno liziko namočimo v čokolado in posujemo z dekorativnim posipom. Lizike ponovno zapičimo v karton ali stiropor in jih do postrežbe hranimo v hladilniku. 

Wednesday, March 13, 2013

Rižota s porom, vloženo limono in rožmarinom s špinačno prilogo



Za 2 osebi potrebujemo:
- skodelico riža za rižote (vrsta ribe, arborio...)
- 1 srednje velik por
- vejico rožmarina
- majhen košček vložene limone (recept dodan spodaj)
- 2 skodelici jušne osnove (1 kocka)
- 20 dag špinače
- namaz iz sončničnih semen
- tri stroke česna
- sol
- poper
- oljčno olje
- po želji nekaj kaper za okras

Preprosta rižota prestižnega okusa.

Priprava:
• Por narežemo na majhne koščke: po dolgem ga prerežemo na četrtine in potem nasekljamo. 
• V večji ponvi ali posodi z debelim (!) dnom segrejemo dve žlici oljčnega olja in na njem na najmanjšem ognju počasi popražimo ves por. To nam bo vzelo vsaj dobrih 5 minut; če imamo občutek, da bi lahko por porjavel, med praženjem dodamo žlico mrzle vode in premešamo. 
• Dodamo nasekljan rožmarin (količino prilagodimo glede na njegovo aromatičnost) in drobno nasekljano vloženo limono. Popražimo še kakšno minuto. 
• Dodamo riž in dobro premešamo. V tem času zavremo jušno osnovo in jo dodamo rižu. Dobro premešamo in na rahlem ognju kuhamo pokrito 20 minut oziroma dokler ne povre vsa voda. Rižota bo potrebovala še okoli 10 minut, da se skuha do konca. V tem času bo, kot se za rižoto spodobi, postala kremasta in hitro se lahko zgodi, da se prismodi. Zato zadnjih deset minut kuhamo odkrito s postopnim dodajanjem ene skodelice vroče vode in pogosto mešamo. 
• Ko se rižota skuha, dodamo pred postrežbo še malce vode in dobro premešamo. Po potrebi dosolimo. Rižota ne sme biti tako gosta, da se na krožniku ne bi vsaj malo razlezla. Na krožniku rižoto pokapamo z dobrim oljčnim oljem in popopramo ali pa damo ščepec pekoče paprike.
• Med kuhanjam rižote na ponvi z debelim dnom popražimo na drobno nasekljan česen na oljčnem olju. Potem dodamo oprano špinačo in pokrijemo s pokrovko. Tako spinačo “pražimo” toliko časa, da ne ovene (kakšnih 10 minut). Odpremo pokrovko in dodamo dve žlički namaza iz sončničnih semen, sol in poper. Vse dobro premešamo. Če v uveli špinači ni dovolj tekočine, dodamo še par žlic tople vode in premešamo, da dobimo gladko spinačno prilogo. Priložimo rižoti, po želji potresemo z žličko kaper in se odpravimo za mizo.

---

Če želite sami pripraviti vložene limone, potem priporočamo ta recept (po The Millennium Cookbook, Eric Tucker & John Westerdahl).

Priprava te “začimbe” je preprosta, kar pa ne pomeni, da bo tudi okus takšen. Vložena limona ima močan okus in aromo po agrumih, ki ostane prisotna v jedi tudi po dolgotrajnem kuhanju. Svoje mesto najde v rižotah, omakah, namazih in še kje.

Potrebujemo:
- 4 limone (biološke, ker se jih vlaga neolupljene)
- ½ skodelice svežega limoninega soka
- 1 žlico morske soli

Priprava
Limone narežemo na rezine tako, da jih dobimo skupaj 24. V litrski kozarec za vlaganje damo vse sestavine in dobro premešamo. Dodamo toliko vode, da so limone pokrite; površino pokrijemo s folijo in obtežimo, da so limonine rezine stalno potopljene. Tako jih hranimo na sobni temperaturi vsaj 5 dni. Če pustimo še nekaj dni več, se bo okus limon še nekoliko omehčal. Vložene limone prestavimo v manjši kozarec (tako da bo poln), zapremo s pokrovčkom in shranimo v hladilniku. Čez čas se bo okus limon še nekoliko omilil, a bo kljub temu ohranil veliko arome. Pred uporabo lahko koščke speremo soli ali pa jih uporabimo, kot so. Vložene limone imajo dolg rok trajanja, a jih pred uporabo, še posebno če jih ne uporabljamo pogosto, poskusimo.

Saturday, March 9, 2013

Kavni kolač



Potrebujemo:
- 130 g rjavega sladkorja
- 1,5 dcl kave (skuhane z 2 jedilnima žlicama mlete kave)
- 1 dcl ovsenega mleka
- 75 ml sončničnega olja
- 150 g krompirjevega ali koruznega škroba
- 150 g moke
- 7 g suhega kvasa
- 100 g veganske jedilne čokolade

Priprava:
V skledi zmešamo kuhano kavo, ovseno mleko in olje. Dodamo presejano moko, ki smo jo zmešali s suhim kvasom, sladkorjem in škrobom. Dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Nato v maso vmešamo še večje koščke sesekljane čokolade. Prelijemo v okrogel pekač za torte, ki smo ga dodobra namazali z margarino ali obložili s peki papirjem. 
Pečemo na 180ºC približno 30 minut. Ko se biskvit ohladi,  ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Wednesday, March 6, 2013

Grahova mineštra po nizozemsko



Za 4 osebe potrebujemo:
- 400 g sušenega, olupljenega graha
- vegansko jušno začimbo
- 3 krompirje
- 1 čebulo
- 1 manjši por
- 1/2 gomolja zelene
- 3 korenčke
- lovorjev list
- poper
- listno zelena ali peteršilj
- 1 zavitek dimljenega tofuja ali dimljenih tofujevih koščkov

Priprava:
• V loncu segrejemo 2 l vode, v  kateri smo raztopili jušno začimbo, ter vanjo stresemo grah in kuhamo približno 40 minut. Občasno premešamo.
• Krompir, por, čebulo, gomolj zelene in korenje narežemo na majhne koščke. 
• Najprej v lonec, kjer se kuha grah, dodamo krompir, čez 10 min pa še ostalo zelenjavo, lovorjev list ter nasekljan peteršilj ali listno zeleno. Kuhamo še približno 20 minut. 
• Pred serviranjem dodamo koščke tofuja in popramo po okusu.

Saturday, March 2, 2013

Juha iz hokaido buče



Za 2 osebi potrebujemo:
- ½ manjše hokaido buče
- sol
- poper
- bučno olje

Če se vam zdi kuhanje instant juhe iz vrečke zahtevno, potem je ta preprost recept za vas.

Priprava:
Bučo narežemo na približno enako velike koščke (približno 2x2 cm), damo v posodo in nalijemo toliko vode, da ravno prekrije koščke buče. Pristavimo na ogenj, zavremo in kuhamo 5 do 10 minut. Kuhano je takrat, ko z vilicami z lahkoto nabodemo košček bučke. Odstavimo, posolimo in s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko juho. Poskusimo, dosolimo, če je potrebno, in postrežemo pokapano z bučnim oljem, potreseno s poprom in pojemo s kosom kruha.

Če menite, da jed preveč preprosta, lahko po juhi potresete narezana bučna semena in dodate še kakšno žlico ovsene smetane.


Za juho lahko uporabimo tudi druge vrste buč. Hokaido buč ni potrebno lupiti, ostale pa je priporočljivo, čeprav ne nujno (še posebej, če boste juho zmešali v blenderju). Buče se z lahkoto olupi s spodobnim lupilcem za krompir. Čeprav je to juho mogoče narediti praktično iz vseh vrst buč, tudi iz zucchini bučk, je daleč najboljša iz hokaido buče.