Monday, July 30, 2012

Korenčkovi muffini s čokolado



O korenčkovih muffinih smo že pisali. Tokrat pa predstavljamo različico recepta, kot si jo je zamislil naš prijatelj Borut, ki je muffine pripravil za vegansko večerjo prejšnji četrtek v Kopru.

Potrebujemo:
• za muffine
- 280g pirine moke
- 180 g sladkorja
- ¾ žličke sode bikarbone
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 1 vanilin sladkor
- ½ žličke soli
- 1 ½ žličke cimeta
- 1 skodelico kokosove moke
- 50 g sesekljanih orehov
- 270 g naribanega korenja
- 1 naribano jabolko
- ½ skodelice olja
- 130 ml ovsene ali druge rastlinske smetane
- 1 dcl riževega mleka
• za čokoladni obliv
- 300 g veganske jedilne čokolade
- 1 žlico oljčnega olja ali veganske margarine
- malo vode (po občutku)

Priprava:
• V eni posodi zmešamo vse suhe, v drugi pa vse mokre sestavine za muffine. Vsebino vsake posode dobro premešamo, nato pa suhe in mokre sestavine združimo in ponovno dobro premešamo.
• Dobljeno maso prelijemo v pekač za muffine (pri tem lahko uporabimo žlico za sladoled, ker je ravno pravšnje velikosti).
• Pečemo 25 min pri 180 stopinj.
• Sestavine za preliv raztopimo v kozici (lahko uporabimo bain-marie in čokolado raztopimo nad vodno paro) in prelijemo čez muffine.
• Okrasimo z narezanimi mandeljni, mletimi orehi ali drugimi oreški.

Saturday, July 28, 2012

Riž po indijsko in pikantna hrustljava čičerika



Potrebujemo:
• za riž po indijsko:
- 160 g basmati riža 
- 60 g rdeče leče 
- 30 g kokosove moke 
- 2 žlici indijskih oreščkov 
- 1 žlico suhih brusnic 
- 1 žlico rozin 
- 1 čajno žličko curryja 
- 1 čajno žličko črnega sezama 
- sol po okusu 
- 5 korenčkov (narezanih)

• za pikantno hrustljavo čičeriko:
- 1,5 čajne žličke kumine v prahu
- 0,5 čajne žličke kajenskega popra
- 1 čajno žličko paprike v prahu
- 0,5 čajne žličke sladkorja
- 0,5 čajne žličke mletega koriandra
- 2 žlici oljčnega olja
- 400 g čičerike
- 1 ali 2 žlici sojine omake 

Priprava:
• Riž po indijsko. Vse sestavine prelijemo z 2,5 do 3-kratnim volumnom vode in kuhamo 12-15 minut.
• Pikantna hrustljava čičerika. V skodelici zmešamo vse suhe začimbe. V ponvi segrejemo olje in dodamo odcejeno čičeriko ter jo približno 10 min mešamo na srednjem ognju, da jo delno dehidriramo (postane hrustljava, na površini nastajajo beli madeži). Dodamo mešanico začimb in vsebino ponve dobro premešamo. Nazadnje dodamo še sojino omako, premešamo in odstavimo z ognja. 
• Postrežemo s kokosovimi ostružki.

Thursday, July 26, 2012

Hrustljave ploščice s kakavovimi zrni in višnjami



Za cca 30 hrustljavih ploščic potrebujemo:
- 1 skodelico moke
- 1/3 skodelice sladkorja
- pest suhih višenj (po želji lahko uporabimo brusnice)
- pest zdrobljenih kakavovih zrn
- 4 žlice veganske margarine
- 2 žlici vode


Priprava:
• Moko, margarino in sladkor s prsti premešamo in pregnetemo, da dobimo zmes, ki spominja na krušne drobtine. 
• Dodamo vodo, zdrobljena kakavova zrna in na drobno narezane suhe višnje. Testo oblikujemo v kepo in pregnetemo.
• Testo porazdelimo po dnu pekača, ki ga namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Z lopatico pritiskamo na testo, da se v tanki plasti porazdeli po celotnem dnu pekača.
• Pečemo 8-10 minut v pečici, ki smo jo segreli na 180ºC. Ko se testo ohladi, ga narežemo na 1,5-2 cm široke trakove poljubne dolžine.
• Dobljene piškote položimo nazaj na pekač (potrebujemo večji pekač ali pa dva pekača: posamezni piškoti naj se med seboj ne stikajo) in pečemo še 10 minut pri 180ºC.
• Ploščice se odlično podajo h kavi ali sladoledu.


Če želimo manj rustikalne in bolj prefinjene ploščice, testo mesimo z mešalnikom (uporabimo nastavek za testo), ga tanko razvaljamo med dvema listoma papirja za peko, pred pečenjem pa ga (kar na pekaču) postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Tako pripravljeno testo lahko narežemo tudi na zelo tanke in dolge ploščice (cca 10-12 cm).

Tuesday, July 24, 2012

Guacamole



Potrebujemo:
- 1 zrel avokado
- 1 žlico limoninega ali limetinega soka 
- 1 manjši paradižnik, sesekljan  
- mleti poper 
- sol 
- po želji malo sesekljane čebule, česna, čilija 


Priprava: 
Avokado razpolovimo, izkoščičimo in izdolbemo meso. Vse sestavine zmešamo v mešalniku do gladkega ali jih zmečkamo z vilicami. 
Guacamole lahko nekaj dni hranimo v zaprti posodi v hladilniku. Poda se kot pomaka za na palčke narezano zelenjavo (korenje, paprika, zelena), krekerje ali čips iz tortilj, pa tudi k opečenemu kruhu, v sendviče in podobno.

Sunday, July 22, 2012

Polnjeni šampinjoni Portobello


Za 4 osebe potrebujemo:
- 4 velike šampinjone (s premerom 8-10 cm; znani so tudi pod imenom Portobello)
- 150 g navadnega tofuja, narezanega na majhne kocke
- 1 manjšo čebulo, drobno sesekljano,
- 1/2 rumene ali rdeče paprike, narezane na drobne koščke
- 2 skodelici grobo narezanih lističev špinače
- 1 večji ali pest češnjevih paradižnikov, drobno narezanih
- šopek svežega peteršilja, drobno naselkjanega
- dva stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 žlice moke
- sol in poper po okusu

Priprava:
• Gobe temeljito operemo in jih izdolbemo (odstranimo bete in lističe trosovnice). Položimo jih (z odprtinami navzgor) na pekač, obložen s papirjem za peko in jih za 12 minut postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200ºC. 
• Medtem pripravimo polnilo. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo; še preden postekleni, dodamo stisnjen česen in tofu. Ob stalnem mešanju na srednje visoki temperaturi pečemo 5 minut.  
• V ponev dodamo papriko in peteršilj ter premešamo. Pečemo še 2 minuti. 
• Sedaj vsebino ponve po okusu začinimo s soljo in poprom ter enakomerno potresemo z moko. Premešamo, dodamo špinačo in paradižnik, ponovno premešamo in ponev odstavimo. 
• Gobe vzamemo iz pečice in odlijemo tekočino, ki se je nabrala v klobukih. Nato jih napolnimo s pripravljenim nadevom. (Če imamo nadeva preveč, napolnimo še polovico paprike). 
• Napolnjene gobe postavimo nazaj v pečico in jih pečemo 10-12 minut pri temperaturi 180ºC.
• Jed serviramo še vročo, zraven se poda sveža zelenjava.

Friday, July 20, 2012

Rdeča leča s curryjem



Potrebujemo (na osebo):
- pol žličke kokosovega olja
- 100 g rdeče leče
- pol skodelice cvetkov brokolija
- 1 čajno žličko curryja 
- sol po okusu (nekatere curry mešanice že vsebujejo sol)
- kokosovo mleko

Priprava:
Lečo speremo na cedilu pod tekočo vodo in jo kuhamo 8-10 minut v trikratni količini vode, kateri smo dodali olje, brokoli in curry. Pred serviranjem primešamo nekaj žlic kokosovega mleka. 

Wednesday, July 18, 2012

Polnjene paprike malo drugače



Za poln pekač potrebujemo:
- 12 do 14 paprik
- 2 kg krompirja
- 2 korenčka
- 2 paradižnika
- 3 čebule
- nekaj strokov česna
- jušno začimbo
- poper
- 1 dl olja
- koruzni škrob ali moko

Priprava:
• Paprike operemo, izrežemo peclje in skozi odprtino na vrhu odstranimo semena.
• Očistimo in olupimo krompir in korenček ter ju naribamo (rezilo za jabolka). Sesekljamo paradižnik, čebulo in česen.
• Čebulo s česnom in paradižnikom v ponvi na maščobi prepražimo do mehkega; dodamo krompir in začimbe ter olje in dobro premešamo. 
• Paprike nadevamo s pripravljeno maso in jih naložimo v pekač; z morebitnimi ostanki nadeva zapolnimo prazne prostore v pekaču. Zalijemo z vodo, v katero smo vmešali malo koruznega škroba ali moke (za zgostitev) in pečemo v pečici pri 180°C približno 1 uro.


Monday, July 16, 2012

Enostavni rogljički



Potrebujemo:
- zavoj zamrznjenega listnatega testa (prepričamo se, da je vegansko)
- polnilo po želji: temna čokolada, marmelada...

Priprava:
• Zamrznjeno testo odtalimo po navodilih na ovitku. Navadno sta v vsakem zavitku dva kosa. Oba razvaljamo, da se njuna površina vsaj potroji, ohranita pa naj pravokotno obliko.
• Za 16 majhnih rogljičkov vsak razvaljan kos testa razrežemo na četrtinke, za 8 velikih pa na polovice. Dobljene manjše pravokotnike prerežemo še po diagonali, da dobimo trikotne kose testa.
• Na dno trikotnika položimo košček veganske temne čokolade ali žlico marmelade. Nato testo zavijemo v rogljiček (začnemo pri polnilu in končamo pri vrhu trikotnika). 
• Konce rogljičkov polkrožno zavijemo navznoter.
• Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pazimo, da med posameznimi rogljički pustimo dovolj prostora, saj med peko zrasejo za vsaj 50%. Pri 185ºC pečemo 12-15 minut oziroma dokler rogljički niso zlato zapečeni.

Saturday, July 14, 2012

Ajdova kaša s popečeno zelenjavo



Potrebujemo: 
- ajdovo kašo 
- nekaj žlic olja 
- zelenjavo po želji: bučke, šampinjone, koruzo, grah... 
- česen 
- sol, začimbe (npr. poper, origano, baziliko
pasiran paradižnik 

Priprava: 
• Ustrezno količino ajdove kaše skuhamo po navodilih (navadno v razmerju s soljeno vodo 1:2). Morebitno odvečno vodo odcedimo. 
• V ponvi na olju prepražimo zelenjavo (bučke, gobice...) s česnom. Solimo in popramo ter dodamo grah in koruzo. 
• V kozici na olju pogrejemo pasiran paradižnik in dodamo začimbe (npr. origano in baziliko). Če smo namesto pasiranega paradižnika uporabili cele pelate ali smo sami skuhali paradižnik, vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. 
• Ponudimo z zeleno solato.

Thursday, July 12, 2012

Stročji fižol s tofujem in brokolijem


Potrebujemo:
- 1 skodelico brokolijevih cvetkov
- 1 skodelico kuhanega stročjega fižola
- 100 g tofuja
- ½ čebule
- nekaj žlic sojine omake (npr. tamari)
- olje za pečenje
- začimbe po okusu (npr. curry, sol, poper)

Priprava:
Tofu narežemo na koščke in ga približno 10 minut mariniramo v sojini omaki (v manjši skledi).
Na olju prepražimo čebulo in popečemo brokoli, začinimo, dodamo tofu in še tega popečemo. Nazadnje dodamo narezan stročji fižol in premešamo.

Tuesday, July 10, 2012

Francoska solata z doma pripravljeno majonezo


Potrebujemo:
- za majonezo 
     • 0,5 dcl sojinega mleka
     • 1 žlico gorčice
     • sol
     • poper
     • sok polovice limone
     • 1 čajno žličko sojine smetane
     • oljčno olje (po občutku; 1-2 dcl)
- 3 velike krompirje
- 2 korenčka
- 1 skodelico graha
- 8 velikih kislih kumaric

Priprava:
  • Sestavine za majonezo, razen olja, s paličnim mešalnikom premešamo, nato med mešanjem dodajamo olje, dokler se masa ne zgosti. 
  • Krompir (cel, z olupkom) in korenček (cel) skuhamo (vre naj priblično 40 minut). Posebej skuhamo tudi grah. 
  • Kuhano zelenjavo ohladimo. Krompir, korenček in kisle kumarice zelo na drobno nasekljamo (krompir naj bo na nekoliko večjih koščkih kot korenček in kumarice), dodamo grah, majonezo in premešamo.

Sunday, July 8, 2012

Kremna juha z bučko



Potrebujemo:
- nekaj večjih krompirjev
- 1 bučka
- ¼ velike glave cvetače
- jušno začimbo (vegansko jušno kocko)
- sol
- olje

Priprava:
V večji lonec s slano vodo in jušno začimbo najprej damo olupljen in na kocke narezan krompir (vode naj bo toliko, da je zelenjava pokrita); čez približno 10 minut dodamo še narezano bučko in na cvetke razdeljeno cvetačo. Ko je vsa zelenjava mehka, lonec odstavimo in zelenjavo skupaj z nekaj žlicami olja s paličnim mešalnikom (lahko tudi v blenderju ali multipraktiku) do gladkega zmešamo. Po želji juho do želene gostote razredčimo z vodo.
Postrežemo z opečenim kruhom.

Friday, July 6, 2012

Veganski "mac & cheese"


Potrebujemo:
- 140 g (brezjajčnih) testenin
- 120 ml sojinega mleka
- 2 ali 3 stroke česna
- 1 žlico gorčice
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike
- 1/2 skodelice kvasovih kosmičev (jedilni/žlahtni kvas)
- ščep soli (ali po okusu)
- 90 ml olja
- skodelico kuhane čičerike


Priprava:
• Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca in jih odcedimo.
• V blenderju do gladkega zmešamo sojino mleko, česen, gorčico, rdečo papriko, kvasove kosmiče in sol, nato postopoma dodamo še olje.
• Testenine namestimo v ognjevarno posodo, dodamo čičeriko in prelijemo z omako. Dobro premešamo.
• Pečemo 30-35 minut pri 165°C.


Wednesday, July 4, 2012

Enostavna presna sladica z banano



Za eno sladico potrebujemo:
- 1 banano
- 2 ali 3 datlje
- pest orehov ali drugih oreškov
- cimet

Priprava:
• Datlje za približno 20 minut namočimo v vodi, ki jo nato odlijemo.
• Banano prerežemo na pol. Nato vsako polovico prerežemo po dolgem še na 4 rezine (vsega skupaj dobimo 8 rezin). 
• Dve rezini banane, datlje in orehe zmešamo v mešalcu, da dobimo gladko zmes. Morda bo potrebno dodati žlico ali dve vode, da bo mešalec sestavine lažje obdelal.
• Na krožnik položimo dve rezini banane, nanje namažemo maso, nanjo nato položimo dve rezini banane, jih namažemo z maso in zaključimo s plastjo banan. Posujemo s cimetom.

Monday, July 2, 2012

Pečena buča in krompir brez dodane maščobe


Potrebujemo:
- manjšo bučo (npr. hokaido ali muškatno bučo)
- krompir (približno enako količino, kot je buče, lahko tudi več)
- svež peteršilj
- 2 polovički sušenega paradižnika (po želji)
- 1 žlico mlete sladke paprike
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/4 čajne žličke sveže mletega popra
- 1 čajno žličko origana
 
Priprava: 
• Krompir olupimo, narežemo na kose in kuhamo v vreli vodi. Medtem izdolbemo, olupimo in narežemo tudi bučo, ki jo (približno 10 minut kasneje) dodamo v lonec, kjer se kuha krompir.  Ko je le-ta "skoraj kuhan", krompir in bučo dobro odcedimo in presujemo v pekač (izberemo takega, na katerega se hrana ne prijema, recimo silikonskega). 
• Sušen paradižnik poljubno drobno narežemo in ga omočimo s toplo vodo.
• Začimbe razen peteršilja premešamo in jih posujemo po krompirju in buči. Pomagamo si z lopatico in previdno premešamo, da so vsi kosi prekriti z začimbno mešanico. Potresemo s sušenim paradižnikom.
• Pečemo 25 minut na 180ºC. Vmes enkrat premešamo.
• Potresemo z nasekljanim peteršiljem. Serviramo z zeleno solato.