Monday, April 30, 2012

Špinačna lazanja s sojinimi koščki in čemažem


Za 6 kosov lazanje potrebujemo:
- 1 zavoj (250g) testenin za lazanje
- 1,5 skodelice suhega sojinega drobljenca
- 400g kuhanega paradižnika, narezanega na koščke
- 600g pasiranega paradižnika
- 1 vegansko jušno kocko ali 400 ml veganske jušne osnove
- 400g zamrznjene ali sveže špinače
- zavojček (190-210g) topljivega veganskega sira
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- žlico origana
- 4 žlice rastlinskega olja
- 15 do 20 listov svežega čemaža
- poper v mlinčku

Priprava:
• Potrebujemo merilni vrč, ponev, posodo za kuhanje in pekač.
• Pripravimo 4 dcl jušne osnove ali pa v merilnem vrču v 4 dcl tople vode raztopimo jušno kocko.
• Pripravimo pečico: vklopimo jo na 180ºC.
• V posodi na žlico segretega olja stisnemo česen in takoj dodamo špinačo (zamrznjeno, ali grobo narezano svežo) ter 1,5 dcl jušne osnove. Na šibkem ognju med mešanjem kuhamo tako dolgo, da zamrznjena špinača zavre oziroma da sveža špinača "pade skupaj". Vmešamo 200g pasiranega paradižnika in rahlo popramo.
• V preostanek jušne osnove dodamo sojin drobljenec, da se napije.
• V ponvi na treh žlicah olja prepražimo čebulo in dodamo namočen sojin drobljenec. Med mešanjem pražimo približno 5 minut. Nato dodamo paradižnikove koščke in 200g pasiranega paradižnika ter origano. Segrejemo do vrelišča, rahlo popramo in vmešamo na trakove narezan čemaž.
• Polovico preostalega pasiranega paradižnika porazdelimo po dnu pekača. Nato zgradimo lazanjo: plast testenin, plast zmesi s sojinimi koščki in čemažem, plast testenin, plast špinače in nazadnje spet plast testenin. Po vrhu porazdelimo na lističe narezan veganski sir in prelijemo s preostalim pasiranim paradižnikom. Po potrebi dodamo še žlico ali dve vode, da so testenine popolnima pokrite.
• Pečemo 20-25 minut na 180ºC.

Saturday, April 28, 2012

Kokosove kroglice za romantične


Potrebujemo:

- 1 skodelico datljev
- 2 skodelici indijskih oreščkov
- pol skodelice mandljev
- 1 skodelico kokosove moke
- pol skodelice rozin
- 1 žlico lanenih semen
- javorjev sirup
- riževo mleko z lešniki (ali drugo rastlinsko mleko)

Priprava:

Datlje in rozine operemo in jih namakamo približno pol ure, nato vodo odlijemo. Vse oreščke zmeljemo, datlje in rozine pa zmešamo z mešalnikom. S paličnim mešalnikom zdrobimo žlico lanenih semen z nekaj žlicami rastlinskega mleka, nato dodamo še približno 50 ml javorjevega sirupa (lahko tudi manj, saj so že datlji in rozine sladki).

Vse sestavine zgnetemo v gladko maso, iz katere oblikujemo kroglice, ki jih nato nežno povaljamo v kokosovi moki. Preden postrežemo, lahko kroglice položimo za kratek čas v hladilnik. 

Thursday, April 26, 2012

Sejtan po pariško


  
Potrebujemo: 
- 250 g sejtana*
- sojino omako
- skodelico vode
- 2 skodelici moke
- sol
- 1 čajno žličko kurkume
- rastlinsko olje

Priprava: 
Sejtan narežemo na rezine in ga pokapljamo s sojino omako. Eno skodelico moke in sol zmešamo z vodo. V drugi posodi zmešamo skodelico moke s kurkumo in malo soli. Sejtan najprej namočimo v tekočo zmes, nato pa v suho. Na segretem olju ga popečemo z obeh strani. S papirnato brisačo odstranimo odvečno maščobo.
Sejtan lahko postrežemo na primer s kuhanim rižem, kateremu čisto na koncu primešamo lanena semena, ali pa s praženim krompirjem s čebulo.
*Sejtan lahko pripravimo tudi sami:  
Skodelico glutena zmešamo z vodo in začimbami (sol, česen, poper, bazilika...). Masa ne sme biti pretrda in ne premehka.  Dobljeno maso oblikujemo v manjše štručke in jih kuhamo v vodi, kateri smo predhodno dodali 3 žlice sojine omake, približno eno uro. Kuhan sejtan vzamemo iz vode in ga postavimo v hladilnik, kjer lahko ostane vsaj 1 teden.

Tuesday, April 24, 2012

Curryjeve testenine s sejtanom in špinačo


Za 3 osebe potrebujemo:
- 250-300 g testenin
- 180 g sejtana
- 2 zvrhani skodelici narezane špinače
- 1 bučko
- 1 čebulo
- 200g pasiranega paradižnika
- čajno žličko curryja v prahu
- čajno žličko kurkume
- poper v mlinčku
- sol
- kanček rastlinskega olja

Priprava:
Testenine skuhamo po navodilih na embalaži. Medtem v večji ponvi na kančku olja prepražimo nasekljano čebulo in na trakce narezan sejtan. Dodamo curry in kurkumo ter solimo po okusu. Mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo. Dodamo narezano bučko in pasiran paradižnik ter dušimo 3-5 minut. Nato v ponev dodamo kuhane testenine in svežo špinačo, popramo po želji (2-3 obrate mlinčka). Premešamo in pred serviranjem pustimo pokrito stati približno eno minuto.

Sunday, April 22, 2012

Brownies


Za en srednje velik pekač potrebujemo:
 
• "suhe sestavine"
  - 2 skodelici moke
  - 2 skodelici sladkorja
  - 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  - 3/4 skodelice kakava v prahu
  - 1 žličko pecilnega praška
  - 1/2 žličke soli

• "mokre sestavine"
  - 1 skodelico vode
  - 1 skodelico olja

• 100 g temne čokolade (po želji tudi nasekljani orehi, lešniki ...)

Priprava:
• Čokolado nasekljamo na majhne koščke.
• Pečico ogrejemo na 180°C.
• Odmerimo in posebej zmešamo suhe in mokre sestavine, nato pa oboje zmešamo med seboj. 
• V maso vmešamo še čokoladne koščke in jo vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. 
• Pečemo 25-30 minut.

Friday, April 20, 2012

Rižota z žafranom


Za 4 osebe potrebujemo:
- 250g dolgozrnatega riža
- skodelico kuhanega rdečega fižola
- 1/2 skodelice graha
- 1 srednje velik brokoli (približno 300g)
- 1 manjšo cvetačo (približno 300g)
- 1 ali 2 bučki
- 1 čebulo
- šopek peteršilja
- 1 vegansko jušno kocko
- 1 ali 2 žlici rastlinskega olja
- ščep pravega žafrana (ne žafranike, ki da le barvo, ne pa tudi okusa)

Priprava:
Na olju karameliziramo nasekljano čebulo. Dodamo grah, fižol in riž ter premešamo. Prelijemo s 600 ml vroče vode, v kateri smo raztopili jušno kocko in ji dodali žafran. Nazadnje dodamo na koščke narezane bučke, cvetačo in brokoli. Kuhamo na šibkem ognju 15 minut oziroma dokler riž ni kuhan, približno 5 minut pred koncem kuhanja vmešamo še nasekljan svež peteršilj.

Wednesday, April 18, 2012

Sojin falafel z zelenjavnimi zavitki (plus sojino mleko)


Najprej pripravimo sojino mleko, preostalo sojino maso pa uporabimo za falafle.

Sojino mleko
250 g bele soje čez noč namočimo v 2l vode. Naslednji dan vse skupaj čim bolj drobno zmeljemo v mešalniku. Dobljeno zmes precedimo skozi fino cedilo, gazo ali kuhinjsko krpo. Tekočino v loncu počasi kuhamo na šibkem ognju. Dodamo ščepec soli. Dobljen napitek ima zelo izrazit okus, zato po želji dodamo vanilijev sladkor, agavin sirup ali kakšno drugo sladilo.

Sojin falafel
Potrebujemo:
- sojino maso, ki smo jo s precejanjem ločili od sojinega mleka
- nekaj žlic čičerikine moke
sol, koriander, kumino, čebulo in česen v prahu, poper, peteršilj
- rastlinsko olje

Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo. Čičerikine moke dodamo toliko, da je masa dovolj kompaktna, a nikakor ne sme biti suha, ker v tem primeru razpade. Maso nato pustimo stati pol ure. Z žlico ali z dlanmi oblikujemo kroglice, ki jih ocvremo v vročem olju.  

Zelenjavni zavitek
Potrebujemo:
- 250 g moke
- 120 ml vode
- 1 čajno žličko soli
- 1 žlico olja
- za nadev: zelenjavo po želji ( paprika, korenje, mlada čebula, por, pasiran rjavi fižol, koruza, kitajsko zelje, paradižnik, različni kalčki... )

Priprava:
Moko, vodo, sol in olje dobro zamesimo (testo mora biti nekoliko lepljivo oziroma vlažno). Testo naj stoji pol ure, nato ga oblikujemo v palačinke. Pri tem potrebujemo nekoliko več moke za lažje oblikovanje. Pečemo v ponvi na visoki temperaturi, brez maščobe, da palačinka porjavi, a je še mehka.
Vanjo zavijemo zelenjavo po želji, lahko dodamo tudi omako (na primer pest indijskih oreščkov, žlico gorčice, 2 stroka česna, 2 žlički kosmičev jedilnega kvasa, 1 žlico koruznega škroba (Gustina), 1 žlico kisa, malo soli in 1 dcl vode v mešalniku zmešamo v gladek preliv).

Monday, April 16, 2012

Klasična veganska pizza


Za dve veliki pizzi potrebujemo:
- 450 g moke
- kocko svežega kvasa
- zavoj topljivega veganskega sira (190-200g)
- 2/3 skodelice na lističe narezanih gob (na primer šampinjonov)
- 1 rdečo in 1 zeleno papriko
- pol skodelice sladke koruze
- zelene in/ali črne olive
- 300g pasiranega paradižnika
- skodelico rukole
- 1 žlico origana
- 1/3 čajne žličke sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 žlico rastlinskega olja

Priprava:
• Kvas zmešamo s sladkorjem v 3 dcl tople (ne vroče!) vode in pustimo nekaj minut, da naraste (uporabiti moramo kozarec ali posodo z volumnom vsaj pol litra). Nato dodamo olje.
• V večjo posodo presejemo moko. Po malem dodajamo kvasovo raztopino in mešamo, da dobimo rahlo vlažno in lepljivo testo, ki pa se lahko loči od sten posode in prstov. Po potrebi (različne vrste moke imajo različne lastnosti) dodamo še malo moke ali malo mlačne vode. Mesimo vsaj 5 minut.
• Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati in vzhajati (približno 10-15 minut). Ko naraste, ga ponovno premesimo in ponovno pustimo vzhajati.
• Ko čakamo, da testo vzhaja, pripravimo paradižnikovo omako: zmešamo pasiran paradižnik, sol in origano. Narežemo gobe in papriko. Veganski sir naribamo ali narežemo na lističe.
• Testo razdelimo na dva enaka dela, ki ju oblikujemo v kepi. Vsako kepo na pomokani površini razvlečemo, da je po velikosti enako pladnju za peko.
• Testo prenesemo na pladenj za peko, premažemo s paradižnikovo omako, obložimo z gobicami, koruzo in papriko. Potresemo oziroma obložimo z veganskim sirom in okrasimo z olivami.
• Pečemo pri 180ºC od 12 do 15 minut, dokler skorjica ne porjavi.
• Serviramo potreseno s svežo rukolo.



Saturday, April 14, 2012

Pasulj z adzuki fižolom



Potrebujemo:
- 4 skodelice kuhanega adzuki fižola
- 1 veliko čebulo, narezano na koščke
- 2 žlici rastlinskega olja
- 5 sesekljanih strokov česna
- 1 manjši korenček, narezan na majhne kocke
- 1 žlico navadne moke
- ½ skodelice svežega paradižnika, narezanega na kocke, ali paradižnikove mezge
- 2 žlici mlete sladke paprike
- sesekljan pekoči feferon (po želji)
- ½ skodelice sesekljanega peteršilja
- okrog 6 skodelic doma pripravljene ali kupljene veganske jušne osnove
- sol

Priprava:
Na šibkem ognju počasi pražimo čebulo, da karamelizira (porjavi).
Dodamo korenček, česen, mleto papriko, feferon in moko. Dobro premešamo, da se moka vpije v ostale sestavine.
Dodamo paradižnik, peteršilj, jušno osnovo ter sol po okusu. Kuhamo pokrito na šibkem ognju okrog 20 minut, občasno premešamo in po potrebi sproti dodamo tekočine.
Serviramo s polento.  

Friday, April 13, 2012

Limonini muffini z makom


Za 12 velikih muffinov potrebujemo:
• "suhe sestavine"
   - 2 skodelici moke*
   - 1 poravnano žlico pecilnega praška
   - 2 žlici makovih zrn
   - 1/2 žličke ingverja v prahu
   - ščep soli
• "mokre sestavine"
   - 3/4 skodelice riževega mleka
   - 1/4 skodelice limoninega svežega (lahko tudi pomarančnega) soka
   - 1/2 skodelice olja
   - 2/3 skodelice sladkorja, od tega 1 zavitek vanilijevega sladkorja


Priprava:
Posebej zmešamo suhe in mokre sestavine, nato pa oboje postopoma zmešamo skupaj. Maso razdelimo v modelčke za muffine (za peko so idealni večkratno uporabni silikonski pekači, ki ohranijo obliko in jih lahko bolj obilno napolnimo) in pečemo približno 25 minut pri 185°C.

Thursday, April 12, 2012

Zeljna solata


Za 4-6 oseb potrebujemo:
- srednje veliko glavo belega zelja
- 3 srednje velike krompirje
- čajno žličko mlete kumine
- poper v mlinčku
- sol
- oljčno in bučno olje
- jabolčni kis
- bučna semena (po želji)

Priprava:
Zelje narežemo na čim tanjše trakce in ga stresemo v veliko posodo. Z roko ga premečkamo. Medtem skuhamo krompir, ki ga narezanega na lističe še vročega stresemo na zelje, premešamo, in pustimo, da se krompir nekoliko ohladi. Začinimo z mešanico oljčnega in bučnega olja (približno 2 žlici oljčnega in 1 žlica bučnega; oba sta najboljša hladno stisnjena), soljo in jabolčnim kisom ter dodamo malo vode. Premešamo. Nazadnje potresemo z mleto kumino in sveže zmletim poprom ter pred serviranjem še zadnjič premešamo. Servirano po želji potresemo z bučnimi semeni.

Wednesday, April 11, 2012

Pita z jajčevci in tempehom



Za polnilo potrebujemo:
- 200 g jajčevca, narezanega na kocke
- 250 g tempeha, narezanega na kocke
- 1 manjšo čebulo, sesekljano
- 1 steblo zelene, narezano na rezine
- 1 čajno žličko mlete kumine 
- 1 jedilno žlico kaper
- 2 jedilni žllici balzamičnega kisa
½ čajne žličke rdeče paprike v prahu
- 400 g paradižnikove omake

Za vrhnjo plast potrebujemo:
- 200 g moke
- 1 jedilno žlico pecilnega praška
- ½ čajne žličke soli
- 160 ml sojinega mleka
- 80 ml olja

Priprava:
• Na pari kuhamo jajčevec in tempeh približno 15 min, dokler jajčevec ne postane rahlo prosojen.
• V ponvi prepražimo čebulo, nato dodamo zeleno, kumino, kapre, balzamični kis, papriko in paradižnikovo omako ter kuhamo, dokler se zelena ne zmehča. Dodamo kuhan jajčevec in tempeh.
Zmešamo vse sestavine za testo - testo naj bo nekoliko grudasto in lepljivo. 
• Vsebino ponve preložimo v ognjevarno posodo in povrhu porazdelimo testo. Pečemo na 220ºC dokler testo ni zlato zapečeno (približno 15 min).

Monday, April 9, 2012

Osvežilna francoska solata


Potrebujemo:
- 300 g krompirja
- 300 g graha
- 400 g korenja
- 80 g kislih kumaric
- sok pol limone
- polovico jabolka
- lonček rastlinske majoneze
- 1 dcl sojinega jogurta
- žlico gorčice
- sol
- poper


Priprava:
Krompir in korenje olupimo in narežemo na majhne koščke, grah očistimo. Oprano zelenjavo kuhamo 20-30 minut, nato odlijemo odvečno vodo in pustimo, da se ohladi. Ohlajeni zelenjavi dodamo gorčico, na drobno narezane kisle kumarice in polovico jabolka, sok polovice limone ter sol in poper. Na koncu rahlo vmešamo še majonezo in jogurt. 

Postrežemo s kruhom in  hladnim veganskim narezkom. 

Spomladanski zavitki s sejtanom


Potrebujemo:
- zavoj riževega papirja (cca 20 listov)
- snopič riževih rezancev (cca 50 g)
- 200 g sejtana
- 1 papriko
- zvrhano skodelico na trakce narezanega kitajskega zelja ali ohrovta
- zvrhano skodelico listov sveže špinače
- svetlo sojino omako
- kanček olja

Priprava:
Sejtan narežemo na trakce in ga popečemo v ponvi na kančku olja. Hkrati po navodilih pripravimo riževe rezance.
Za rižev papir potrebujemo večjo ponev z vročo vodo (tik pod vreliščem) in kuhinjsko krpo na trdi podlagi. List riževega papirja za 10-15 sekund potopimo v vročo vodo (sledimo navodilom na embalaži), nato ga razgrnemo na kuhinjski krpi. Na sredino papirja položimo par lističev špinače, malo riževih rezancev, trakec ali dva sejtana, nekaj ohrovta oz. kitajskega zelja in trakec paprike. Papir najprej zapognemo preko polnila na primer z leve strani, nato spodaj in zgoraj, nazadnje pa zavitek
čim tesneje ovijemo v preostali del papirja. Spomladanski zavitek naj bo velik za približno 3 grižljaje. Postrežemo s svetlo sojino omako za pomakanje, alternativno pa lahko s sojino omako začinimo že sejtan.

Sunday, April 8, 2012

Pečen por z rižem


Potrebujemo:
- 1 skodelico riža
- 1 velik por
- 1 žlico kokosove maščobe ali olja
- tofu ali topljiv veganski sir
- peteršilj
- začimbe: sol, muškatni orešček, poper, mleto rdečo papriko

Priprava:
Por na obeh straneh obrežemo, ga po dolgem prerežemo do polovice, ločimo liste in jih temeljito speremo. V segreto ponev dodamo olje ali kokosovo maščobo in por, ki ga začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter dušimo približno 2 minuti. Dolijemo 1 dcl vode in kuhamo še 5 min. Nato por položimo v naoljen pekač, ga potresemo z nasekljanim peteršiljem in prekrijemo z veganskim sirom ali tofujem ter popečemo v pečici (180ºC, približno 10 min). V tem času skuhamo riž po navodilu. Pečen por posujemo z mleto rdečo papriko in postrežemo z rižem.

Saturday, April 7, 2012

Cimetovi 'Streusel' muffini

 
Za 12 velikih muffinov potrebujemo:
- 2 skodelici moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajno žličko sode bikarbone
- 1 čajno žličko cimeta
- šcepec soli
- 3/4 skodelice riževega mleka
- 2 čajni žlički kisa
- 1/4 skodelice olja
- 1/3 skodelice agavinega sirupa
- 1 čajno žličko ekstrakta vanilije (ali 1 zavitek vanilijevega sladkorja)

Za posip potrebujemo:
- 1/3 skodelice ovsenih kosmičev
- 2 jedilni žlici moke
- 4 jedilne žlice sladkorja
- 3 jedilne žlice margarine
- 1/4 skodelice nasekljanih orehov
- 1 čajno žličko cimeta

 
Priprava:
• Za biskvit posebej zmešamo suhe in mokre sestavine, nato pa jih zmešamo skupaj in maso porazdelimo v pekač.
• Za posip zmešamo vse sestavine in maso nadrobimo na že porazdeljeno biskvitno maso.
• Pečemo 15-20 min na 200°C. Po želji lahko v biskvitno maso dodamo tudi na kocke narezana jabolka.

Friday, April 6, 2012

Zelenjavni polpeti z ovsenimi kosmiči



Potrebujemo:
- 1 skodelico ovsenih kosmičev
- 1 bučko
- 1 korenček
- začimbe: sol, poper, česen, peteršilj ...
- malo moke
- drobtine
- olje za cvrtje
 
Priprava:
Ovsene kosmiče namočimo v toliko tople vode, da so dobro navlaženi in da se napnejo. Naribamo korenje in bučko ter sesekljamo česen in peteršilj. Vse sestavine dodamo kosmičem (ki smo jih predhodno odcedili) - če je zmes preredka, da bi iz nje oblikovali polpete, dodamo nekaj moke. Popramo in solimo po okusu. Iz pripravljene zmesi oblikujemo polpete (najlažje z vlažnimi rokami), ki jih nato povaljamo v drobtinah in jih v ponvi zlato ocvremo.

Thursday, April 5, 2012

Čokoladni sojin jogurt z jagodami


Za 2 osebi potrebujemo:
- 3,5 dcl navadnega sojinega jogurta
- 2 žlici kakava
- 2-3 žlice fruktoze ali agavinega sirupa
- skodelico svežih jagod
- po želji limonino ali poprovo meto

Priprava:
Jogurt zmešamo s kakavom in sladilom (lahko kar z žlico). Jagode narežemo na rezine. V visok kozarec izmenično naložimo plasti dobljenega čokoladnega jogurta in jagod. Za dodatni okus in barvni učinek lahko dodamo čajno žličko nasekljanih lističev mete.

Wednesday, April 4, 2012

Špinačna solata s paradižnikom, piro in rižem



Potrebujemo:
- 1/4 kg sveže mlade špinače
- 1/4 skodelice pire
- 1/4 skodelice riža
- dva zrela paradižnika
- žličko bučnega olja
- sol

Priprava:
Špinačo in paradižnik operemo in narežemo na poljubne koščke.
Piro in riž skuhamo (lahko kar skupaj; cca. 15 minut) in pustimo, da se ohladita.
Zmešamo vse sestavine, dodamo olje in sol po okusu. Po želji dodamo zdrobljena bučna semena.

Tuesday, April 3, 2012

Veganska makova potica z brusnicami



Za testo potrebujemo:
- 600 g moke
- ½ čajne žličke soli
- naribano lupinica dveh limon (nevoskanih, neškropljenih)
- 2 dcl riževega mleka
- 1½ dcl javorjevega ali agavinega sirupa
- 100 g margarine
- 1 zavojček kvasa v prahu (8-10 g)

Za nadev potrebujemo:
- 3 dcl riževega mleka
- 200 g mletega maka
- 40 g rozin
- 100 g suhih brusnic
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja (ali vanilije v prahu)
- 5 jedilnih žlic javorjevega ali agavinega sirupa

Priprava:
Pričnemo s testom.
• Moko zmešamo s soljo in limonino lupinico.
• Mleko, javorjev sirup in margarino v kozici segrejemo na približno 40°C, pustimo, da se margarina raztopi, nato pa vsebino kozice polijemo po kvasu in pustimo vzhajati 15 minut. 
• Dobljeno mešanico dodamo moki in zamesimo testo.
Za nadev
Mleko zavremo, vanj vmešamo preostale sestavine in še enkrat segrejemo do vrenja. 
Potem
• Testo na ustrezni površini (npr. pomokanem prtu za peko) razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj položimo zvitke. 
• Pekač postavimo v hladno pečico, ki jo nastavimo na 35°C. Pustimo, da potica vzhaja. 
• Čez 30-40 minut zvišamo temperaturo na 165°C in pečemo približno 60 minut.
 

Monday, April 2, 2012

Lešnikovo pecivo z jabolki in cimetom



Potebujemo:
- 190 g bele moke
- 60 g polnozrnate moke
- 1 jedilno žlico pecilnega praška
- ½ čajne žličke soli
- 1 čajno žličko cimeta v prahu
- ½ čajne žličke ingverja v prahu
- 2 jedilni žlici zmletih lanenih semen 
- 6 jedilnih žlic vode
- 125 ml soka (npr. jabolčnega ali bezgovega)
- 80 ml olja
- 100 g sladkorja
- 1 čajno žličko ekstrakta vanilije (ali 1 zavitek vanilijevega sladkorja)
- 1 veliko jabolko (npr. Kiku), olupljeno, izkoščičeno in narezano na majhne kocke
- 100 g lešnikov (sesekljanih na ne premajhne koščke - npr. na četrtine)

Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C in pripravimo pekač. Suhe sestavine (moko, pecilni prašek, sol, cimet in ingver) z žlico dobro premešamo  v večji posodi. V drugi, visoki posodi zmešamo lan in vodo, da se mešanica zgosti (lahko uporabimo nezmleta semena in jih mešamo s paličnim mešalnikom). Nato dodamo sok, olje, sladkor in vanilijo ter vse skupaj zmešamo. Tekočo maso nato postopoma med mešanjem vlivamo v posodo s suhimi sestavinami. Na koncu vmešamo še lešnike in jabolko. Pečemo v manjšem pekaču približno 20 minut.

Sunday, April 1, 2012

Tropski smoothie


Za dva kozarca potrebujemo:
- 1 zrel mango
- 2 banani
- 2 kivija

Priprava:
Sadje olupimo, narežemo in zmešamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju (zadošča že 3-5 sekund). Prelijemo v kozarec in sončen zajtrk je nared!